Grote fraude met grondstoffen biogas

Vergisters worden deels gevuld met verboden stoffen, staatssecretaris overweegt extra inspecties

Leveranciers van grondstoffen die in vergisters worden omgezet tot groen biogas, frauderen op grote schaal. Zij voegen schadelijk afval toe aan de toegestane organische restproducten en verkopen dit als bio-materiaal. Zo verdienen zij daar twee keer aan: ze komen goedkoop van hun afval af en verkopen tegelijkertijd meer volume.

De fraude wordt beschreven in een rapport van de Vrom-inspectie dat gisteren naar de Tweede Kamer is gestuurd. Staatssecretaris Atsma van milieu zegt in een reactie dat de fraude zo ernstig is dat hij overweegt meer inspecties te laten uitvoeren in deze branche, in een tijd dat het kabinet minder regels en controle wil.

In een vergister wordt uit een mengsel van mest en organische restproducten biogas gewonnen. Dit gas kan weer worden omgezet in duurzame elektriciteit en warmte. Agrarische ondernemers werken in Nederland met zogeheten co-vergisters. Niet meer dan de helft van de inhoud mag bestaan uit mest die wordt aangevuld met stoffen van plantaardige of dierlijke herkomst.

Voor die toegevoegde co-stoffen gelden strenge voorwaarden. Alleen de bijproducten die door de overheid op een 'positieve lijst' zijn gezet, mogen worden gebruikt. Maar deze lijst is zeer beperkt. Om de vergisters toch gevuld te krijgen, worden de co-stoffen daarom geïmporteerd.

Nederland kan echter niet controleren wat de herkomst van die stoffen is, omdat zulk onderzoek in het buitenland geen prioriteit heeft. De verdenking bestaat al langer dat Nederlandse toeleveranciers en de ondernemers zelf verboden stoffen toevoegen. De vergisters die duurzame energie moeten opwekken, worden steeds vaker illegale 'afvalovens'.

De Vrom-inspectie heeft daarom afgelopen jaar acht grote Nederlandse toeleveranciers onder de loep genomen. Bij slechts twee bedrijven was de administratie in orde. In de overige bedrijven was de herkomst van de grondstoffen onduidelijk. In enkele gevallen werden toegestane stoffen bewust vermengd met verboden stoffen, die zo als het ware werden 'omgekat'. De vermenging is gevaarlijk voor de individuele eigenaar van de vergister, omdat deze niet weet welke stoffen in zijn vergistingsproces een rol spelen. Daarnaast kan de vermenging van afval schadelijk zijn voor het milieu en de volksgezondheid. Het destillaat dat na de vergisting overblijft, mag de boer immers over zijn land uitstrooien.

Op dit moment zijn er 200 vergisters op boerenerven. Naar schatting de helft daarvan overtreedt de voorschriften, bleek vorig jaar in Trouw. Volgens de algemene inspectiedienst AID is met de huidige wetgeving niet te controleren welk afval boeren in hun vergister dumpen. Daarmee is Nederland een walhalla voor groene fraude.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden