Grote eurobiljetten zijn populair onder geldkoeriers

Biljetten van 500 euro circuleren voornamelijk in het illegale circuit, vermoeden experts van de Nederlandse Financial Intelligence Unit.

Grote coupures van de euro worden in het normale geldverkeer, zoals bij benzinestations en supermarkten, vrijwel nooit geaccepteerd. Onder geldkoeriers zijn de biljetten juist populair omdat grote bedragen daarmee makkelijk contant te vervoeren zijn. „In de Verenigde Staten worden met opzet niet zulke grote coupures uitgegeven. Probeer maar eens een bedrag ter waarde van 20.000 euro in dollars mee te nemen. Dat wordt een veel te groot pakket. Amerikaanse dollars zijn daarom voor smokkel minder aantrekkelijk.”

Jolanda van de Streek is het hoofd van de Nederlandse Financial Intelligence Unit (FIU-NL), een onderdeel van de recherche van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD). Bij deze gespecialiseerde unit worden de meldingen verzameld van ongebruikelijke financiële transacties. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die zeer grote bedragen contant proberen te storten of over te maken. De FIU-NL krijgt die meldingen binnen van banken en andere financiële instellingen, maar ook van notarissen en advocaten en bijvoorbeeld autohandelaren en handelaren in kunst en antiek.

Lang niet alle meldingen die bij de FIU-NL terecht komen, zijn ook echt dubieus. Maar meldingen waar volgens deskundigen van de FIU-NL een luchtje aan zit, worden doorgespeeld aan de opsporingsdiensten, het openbaar ministerie of veiligheids- en inlichtingendiensten. Ook internationaal worden gegevens uitgewisseld. De eigenaar heeft dan iets uit te leggen. „En het bezit van een aanzienlijk aantal biljetten van 500 euro op zich, is eigenlijk al verdacht: dat komt zo weinig voor.” Het is de bedoeling met dit systeem niet alleen het witwassen van geld te voorkomen en te bestrijden, maar ook te verhinderen dat geld kan worden ingezet voor terroristische doelen.

Relatief veel meldingen van ongebruikelijke transacties komen van geldtransactiekantoren. Dat zijn kleine bedrijfjes waar je maar een beperkt aantal bankzaken kunt verrichten: je stort een geldbedrag en spreekt af dat een gelijk bedrag in een stad in het buitenland door een bepaalde persoon wordt opgehaald. Deze zogeheten Money Transfers zijn ook voor crimineel verdiend geld aantrekkelijker geworden. Maar ook die geldtransactiekantoren moeten ongebruikelijke overboekingen melden.

Met de toegenomen controle op bankieren via de gewone wegen, neemt ook de smokkel van contant geld toe, merken de experts van de FIU-NL. Contant geld laat, anders dan giraal verkeer, geen spoor achter. De marechaussee en de douane ontdekken steeds meer geldkoeriers. Drugsorganisaties bijvoorbeeld, proberen zo hun criminele winsten het land uit te krijgen.

„Deze week werd er op Schiphol nog iemand ontdekt die 250.000 euro aan contanten bij zich had, en daar net zo gemakkelijk afstand van deed. En als je ziet hoe gemakkelijk overboeken tegenwoordig gaat, wordt het nog gekker dat mensen grote bedragen aan contanten meenemen”, zegt Van de Streek. De meeste geldtransporten worden ontdekt op routes tussen Nederland en de Nederlandse Antillen en landen in Zuid-Amerika. Van de Streek: „Gebieden waar veel van de verdovende middelen uit afkomstig zijn.”

Successen zijn er zeker te melden. Onlangs kwam in het nieuws dat een grote bende Nigeriaanse oplichters is opgerold, die mensen via internet en e-mail probeerden te verleiden grote geldbedragen te investeren. Ook bij mensensmokkelzaken helpt informatie van de FIU-NL de opsporingsdiensten. Over de manier waarop de gegevens van de FIU-NL worden ingezet bij terrorismebestrijding, mag de unit niets zeggen. En ook over nog lopende zaken zwijgt Van de Streek. Maar in de grote strafzaak rond Willem Holleeder en zijn vermeende afpersingspraktijken zijn ook de geldstromen grondig onderzocht, zo bleek eerder in de rechtszaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden