Grote en kleine kerk smeden hechtere band

Fuseren doen ze niet, maar de bond van vrij-evangelischen, een klein kerkgenootschap, gaat wel intensiever samenwerken met de PKN.

De Bond van Vrije Evangelische Gemeenten in Nederland en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gaan intensiever samenwerken. Zij willen een associatieovereenkomst tekenen. De kerken beslissen er in november over.

Ze zeggen een ’geloofs- en werkgemeenschap’ te willen vormen. Nu al werken ze samen en erkennen ze elkaars leden. Ook kunnen predikanten in kerkdiensten van de andere kerk voorgaan.

De overeenkomst betekent niet dat beide kerken naar een samengaan streven. Daarvoor zijn de verschillen in kerkstructuur te groot. Binnen de PKN nemen synode en kerkenraad de belangrijkste besluiten. Bij de 7000 vrij-evangelischen ligt de nadruk op de zelfstandigheid van de 37 aangesloten gemeenten.

De vrije evangelische gemeenten zijn in de negentiende eeuw ontstaan. Zij hadden zich losgemaakt van de Nederlandse Hervormde Kerk, maar konden zich niet vinden in de strak-calvinistische opvattingen van de Afscheiding, een van de voorlopers van de Gereformeerde Kerken in Nederland. In 1948 was de Bond betrokken bij de oprichting van de Wereldraad van Kerken, een jaar later trok zij zich weer terug wegens interne verschillen van mening over de betrokkenheid bij de oecumene.

De PKN, die in 2004 ontstond uit de hereniging van de hervormden, gereformeerden en lutheranen, sloot eerder een associatieovereenkomst met de Evangelisch-Altreformierte Kirche in de Duitse deelstaat Neder-saksen.

Die kerk had al nauwe banden met de Gereformeerde Kerken in Nederland die nu deel is van de PKN.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden