'Grote ecosystemen natuurlijke buffer tegen overstromingen'

REDACTIE GROEN

De aanleg van grote ecosystemen zoals schorren en mangroves biedt een goede bescherming tegen almaar zwaardere overstromingsrampen. Innovatieve kustverdedigingswerken zijn beter bestand tegen klimaatverandering. Ze zijn ook goedkoper.

Dat staat in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Wetenschappers van de universiteiten van Antwerpen, Delft en Wageningen, van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en de stichting Ecoshape hebben uitgezocht hoe de verdediging van kusten kan worden versterkt.

Door de klimaatverandering moeten veel regio's wereldwijd rekening houden met overstromingsrampen in kustgebieden en rivierdelta's. De zeespiegel stijgt en stormen worden heftiger. "Wanneer een zware storm van zee naar de kust komt, ontstaat een zogenaamde stormvloed die het zeewaterpeil met meerdere meters kan opstuwen", aldus Stijn Temmerman, één van de auteurs van het artikel. "Dat kan rampzalige overstromingen veroorzaken, zoals recent op de Filippijnen door tyfoon Haiyan of vorig jaar in New York door orkaan Sandy. Ook in Nederland zijn stormvloedrampen mogelijk, zoals in 1953 in Zeeland." Juist gisteren beukte een zware noordwesterstorm op de Nederlandse kust.

Het meest kwetsbaar zijn volgens de onderzoekers dichtbevolkte rivierdelta's in West-Europa, maar ook in Zuidoost-Azië en Noord-Amerika. Klassieke methodes voor overstromingspreventie, zoals dijken, afsluitdammen en stormvloedkeringen, blijken niet altijd goed bestand tegen klimaatverandering. Ze moeten geregeld hoger en breder worden gemaakt, wat veel geld kost.

Temmerman en zijn collega's pleiten daarom voor de aanleg van grote ecosystemen, die een meer natuurlijke buffer bieden tegen stormvloeden, zeespiegelstijging en kusterosie. De onderzoekers tonen aan dat deze nieuwe 'biobouw'-methodes beter bestand zijn tegen klimaatverandering, maar ook kostenefficiënt en milieuvriendelijk zijn, en dat hiermee veel kwetsbare regio's in de wereld beschermd kunnen worden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden