Grote duinbrand Bergen aan Zee, alle inwoners geëvacueerd

Brandweermannen bekijken de duinbrand in het duingebied tussen Schoorl en Bergen aan Zee tijdens een eerdere brand, op 14 april dit jaar. ( ANP) Beeld
Brandweermannen bekijken de duinbrand in het duingebied tussen Schoorl en Bergen aan Zee tijdens een eerdere brand, op 14 april dit jaar. ( ANP)

De grote duinbrand nadert de gemeente Bergen aan Zee. Alle ruim vierhonderd inwoners van Bergen aan Zee moesten hun huizen uit.

Update donderdag 15-4, 0.15 uur

In het gebied is een noodverordening van kracht. Hierdoor kan iedereen verplicht worden zijn of haar huis te verlaten. Metingen hebben uitgewezen dat de rook niet schadelijk voor de volksgezondheid is, meldt een woordvoerster van de gemeente.

Rond tien uur 's avond stond een strook duingebied van 750 meter breed in brand. Alle brandweerkorpsen in de omgeving zijn opgeroepen om te helpen. Om middernacht leek de brand goeddeels onder controle en was het acute gevaar voor Bergen aan Zee geweken. Maar onder meer helikopters die bij de bestrijding van de vuurzee hielpen, vlogen toen nog wel af en aan.

Er waren twee zogeheten stoplijnen gemaakt. De brand is de eerste stoplijn tot op vijftig meter genaderd. Bij een stoplijn wordt een stuk terrein platgewalst zodat de brand door het gebrek aan brandbare bodem niet verder gaat. De eerste stoplijn is bij de Blijdensteinweg, een onverhard fietspad, op 1900 meter van de grens van Bergen aan Zee. De tweede stoplijn ligt bij de Helmweg, op 900 meter ten noorden van Bergen aan Zee.

Als het vuur niet voorbij de eerste stoplijn zou komen, zouden de inwoners van Bergen aan Zee weer spoedig naar huis kunnen. Burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen vond het echter niet verantwoord om daar woensdagavond al toestemming voor te geven. De geëvacueerden hebben dus de nacht elders moeten doorbrengen.

Het vuur, begonnen in twee brandhaarden, verspreidde zich razendsnel door harde windstoten. Burgemeester Hafkamp verwacht dat de wind in de omgeving van de grote brand aanwakkert tot kracht 7. „Het gebied is droog, zoals meestal in april”, aldus Hafkamp. Ze zag met eigen ogen de rookwolken vanuit het raam van haar werkkamer in het gemeentehuis waar ze woensdagavond een persconferentie hield.

De bewoners zijn met bussen vanaf het Zeeaquarium in Bergen aan Zee naar Sportcentrum De Beeck gebracht. In De Beeck is een huisarts aanwezig en er is ook eten en drinken. Ook zal er een apotheek open zijn, aldus de gemeente.

De vierhonderd inwoners van Bergen aan Zee plus een onbekend aantal toeristen werden aan het begin van de avond opgeroepen ramen en deuren te sluiten en zich gereed te maken voor een ontruiming. Ook de dierenbescherming werd ingeschakeld. De verwachting was toen dat als de brandweer het vuur niet zou kunnen stoppen, de bebouwde kom rond 21.00 uur zou worden bereikt, aldus het hoofd van het ingerichtte actiecentrum, Arjan van de Leur. Dat rampscenario is echter geen werkelijkheid geworden.

De brand werd rond 17.00 uur ontdekt. Een heidegebied van ongeveer honderdvijftig bij driehonderd meter stond toen in brand. Dat was ongeveer midden in het gebied tussen de lijnen Bergen/Bergen Aan Zee en Schoorl/Schoorl aan Zee.

In de regio woedden tot in oktober diverse bosbranden, die vermoedelijk waren aangestoken. De heftigste brand vond in augustus in Schoorl plaats. Toen moesten 550 mensen hun huis verlaten. Anderhalve vierkante kilometer natuurgebied werd toen in de as gelegd.

Beelden op Youtube

]]>

Bekijk de live uitzending met het laatste nieuws op RTVNH.

De gemeente heeft het nummer 072-888 00 00 opengesteld voor mensen met vragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden