Grote drie versus provincieclubjes

Welke vier teams plaatsen zich voor de halve finale van de MK viertallen? Welke drie teams degraderen? Dit weekend worden de laatste vijf wedstrijden van de voorronden gespeeld. Wie het 'live' wil meemaken, kan een bezoekje brengen aan het NDC Den Hommel in Utrecht.

Er zijn van die jaren dat de competitie gedomineerd wordt door één team, maar dit jaar kan er nog van alles gebeuren. Op zich is dat wel verrassend. Omdat de vijf semi-professionele kernploegparen (Drijver-Schollaardt, Muller-De Wijs, Bakkeren-Bertens, Brink-Van Prooijen en Jansma-Verhees) nog altijd op vrijdag trainen, zou je verwachten dat de verschillen groter worden. Het is een beetje het verhaal van de voetballerij, de 'grote drie' versus de provincieclubjes. De grote drie zijn De Lombard, Modalfa en 't Onstein.

We moeten niet vergeten dat bridge niet alleen een kwestie is van techniek; de geluksfactor is nog altijd heel groot. Neem nu dit spel uit het MK van 26/27 november (Zie diagram 1). Technisch correct gespeeld, maar door een speling van het lot bleef de leider achter met een lege dop...

Het biedverloop vormde een belangrijke sleutel tot het 'verkeerde' speelplan:

1) Goede verhoging naar 2

2) Geen overwaarde, wel leuke verdelingNa een scherpe 1-opening, deed oost er met 3 nog een schepje bovenop. West kon niet achterblijven en gooide de manche vol.

Zuid moest kiezen welke lage kleur hij ging starten en leek het verkeerd te doen, door te kiezen voor H, getroefd door de leider. De leider kon niet zomaar troeftrekken; als de troeven 3/1 zitten, blijft de leider met te veel verliezers zitten. Daarom speelde hij eerst klaveren. Zuid nam met H, speelde A en gaf zijn maat een aftroever. Noord speelde weer ruiten na, getroefd door de leider. Hoe vanaf hier te spelen?

Door het informatiedoublet van zuid ging de leider ervan uit dat zuid een vierkaart schoppen had en dat daarom de kans dat zuid V had erg groot was. Hij zette zijn geld op een kansrijke dwang. Hij speelde harten naar de heer en harten naar de aas en troefde de vierde klaveren. Hij ging terug met schoppen naar de heer en draaide zijn harten af. De eindfiguur, met nog één harten te gaan, is dan als in diagram 2. Op de laatste harten moet zuid een kaart wegdoen, en dat wordt hem fataal als hij V heeft of de vierkaart schoppen. De schoppen bleken echter 3-3 te zitten met de vrouw bij noord (Zie diagram 1)! Dat betekende één down, terwijl tante Betje dit spel waarschijnlijk met een overslag gehaald zou hebben: twee keer troef trekken (vallen 2-2) en schoppen naar de boer, was hier een probleem???

Een ander type 'geluk' overkwam Kees Bakker (HOK1). Hij kreeg dit 'gooi-eens-een muntje-op' probleem voorgeschoteld. Hij had deze westhand en het bieden verliep (zuid gever, allen kwetsbaar):

A1084 732 AB973 5

Een vreselijk moeilijke beslissing. Bakker zei uiteindelijk toch maar 5, noord doubleerde en daar bleef het bij. Het spel lag als volgt (zie diagram 3). Wat een zuidhand! Zuid had in eerste instantie gepast, maar vond in tweede instantie het moment om met 5 west het mes op de keel te zetten.

Zuid kwam uit met V voor de aas van noord, die A incasseerde. Zuid speelde 2 bij, in de hoop dat partner het zou bedenken om een kleine ruiten na te spelen. Helaas, die kwam niet en daarom bleef het bij drie down, 800 voor NZ. Had noord in slag vier een kleine ruiten nagespeeld, dan was het zelfs vier down gegaan.

Aan de andere tafel boden NZ naar 6, dat kansloos één down ging - dat betekende een verlies van 900 (14 imp's).

Tot slot, wel een technisch probleem (Zie diagram 4). Wilt u met de NZ-handen in slem zitten en, zo ja, welk? U mag het met uw vaste partner eens proberen te bieden (OW bieden niet tussen).

Het correcte eindcontract is 6, maar dat werd slechts één keer geboden, twee keer werd het verkeerde slem geboden, negen keer eindigde het in 3SA.

Oost gever, allen kwetsbaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden