Grote doel Zwikker blijft profcompetitie VS

ROTTERDAM - Twee jaar geleden werd Serge Zwikker (25) met veel bombarie gepresenteerd als de grote vedette van de Haarlem Basketbal Week. Met veel glamour omgeven, kwam de boomlange center van het vermaarde universiteitsteam van North Carolina midden in de nacht aan. De glans is er nu enigszins af, hoewel Zwikker ook ditmaal de grote trekpleister van de Holland Basketbal Week is.

Paul Prillevitz

De basketballer die zijn carrière ooit begon in Maassluis, mocht slechts twee wedstrijden spelen met het Nederlands team. Alleen tegen het Belgische Antwerpen (maandag) en het Franse Antibes (gisteren) was hij van de partij. Vandaag moet Zwikker zich immers weer bij zijn Spaanse club Taugres melden.

Ondanks het feit dat de voormalige speler van het Amerikaanse NBA-team Houston Rockets een mindere fase in zijn loopbaan doormaakt, ziet Zwikker het zelf allemaal niet zo somber in. Dat hij ook bij zijn nieuwe club Taugres nauwelijks aan spelen toekomt, wijt hij aan lichamelijke klachten. “Tijdens een vlucht vanuit Istanbul heb ik lange tijd scheef in een stoel gezeten waardoor ik een rare rugblessure heb opgelopen. Het was eerst niet duidelijk wat het was. Bij Taugres zeiden de artsen dat het haarscheurtjes in de wervels waren. Pas na een nieuw onderzoek bleek dat er problemen waren met de spieren rond mijn ruggewervel. Ik moest tijdelijk rust houden en kreeg pijnstillers en injecties tegen ontstekingen en zwellingen. Sindsdien heb ik geen last meer.”

Zwikker verwacht dan ook dat hij, ondanks de uitstekende prestaties van Taugres in de Spaanse competitie, weer snel aan spelen toe zal komen. “Tot dusverre heb ik weinig gespeeld. Tegen Barcelona stond ik vijf ... zes minuten in het veld en tegen Madrid slechts anderhalve minuut. Maar ik heb een driejarig contract getekend en ik weet dat ik in Spanje en de NBA kan meedraaien.”

Toch is het de center van het Nederlands team niet helemaal duidelijk waarom Taugres hem gerekruteerd heeft. “Mijn sterkste punten, het schot van de middenafstand en het hoekschot, mag ik vreemd genoeg niet gebruiken van de coach. Ik weet niet wie mij gehaald heeft. Er wordt niet verteld of het een idee was van de voorzitter of de coach. Maar dat maakt niet uit. Ik zit er nu en wil mijn team helpen op een positieve manier.”

Zijn grote doel blijft echter om in de NBA te spelen. “Vorig jaar ben ik met hoge verwachtingen naar de Houston Rockets gegaan. Dan is het altijd een teleurstelling als je niet in de basis komt. Maar ik had drie Hall of Fame-spelers voor me: Hakeem Olajuwon, Charles Barkley en Clyde Drexler. Die mannen zijn legendes en behoren tot de beste spelers aller tijden. Eigenlijk is het niet abnormaal dat ik het niet haalde. Toen Olajuwon geblesseerd raakte, dacht ik dat ik een kans had om te spelen maar helaas kozen ze voor een ander. Ik heb wel kunnen proeven van de NBA en ik wil terug. Ik weet niet of die kans ooit zal komen, maar ik zal er alles voor geven.”

Spelersstaking

De voornaamste reden voor Zwikker om Houston te verruilen voor Taugres was de dreigende spelersstaking in de Verenigde Staten. Zwikker wilde met een vertrek naar het buitenland voorkomen dat hij op een dood spoor zou komen bij zijn club. “In Amerika was er ook belangstelling voor mij. De Washington Lizzards hebben naar mij geïnformeerd maar door de spelersstaking mochten clubs officieel niet met mij onderhandelen.” De Houston Rockets bezitten geen rechten meer op Zwikker maar als beide partijen dat willen, kan de Nederlandse center altijd terugkeren. “Ik ben een free-agent en dus aan niemand gebonden.”

De speler van Taugres vond het een eer om weer eens voor het Nederlands team uit te komen. “Het is best moeilijk om in een, voor mij, onbekende ploeg te spelen. Maar zoiets hoort bij het beroep. Hoewel ik niet vaak met deze jongens samenspeel, klik je er toch snel in. Het zijn allemaal uitstekende basketballers en goede profs. Het is nuttig om de spelers en de coach weer eens te zien en met ze samen te werken.”

Zwikker behoort samen met Rik Smits (Indiana Pacers) en Geert Hammink (Alba Berlin) tot de grote vedettes van het Nederlandse basketbal. Vorig jaar juni werd hij via de zogenaamde draft gekozen door de Houston Rockets. Daarvoor was hij actief voor het legendarische college-team van North Carolina. In dat team speelden in het verleden wereldberoemde spelers als Michael Jordan, James Worthy en Sam Perkins. Op veertienjarige leeftijd werd hij al benaderd door Amerikaanse scouts. Tijdens een basketbalkamp in het Groningse Paterswolde viel Zwikker meteen op vanwege zijn lengte en balvaardigheid. Ze konden moeilijk geloven dat de extreem lange speler van de Green Eagles Maassluis nog maar zo jong was. De jeugdige Zwikker ging niet meteen op alle fraaie voorstellen van de scouts in. Pas een jaar later verhuisde hij naar het highschoolteam van Queens in New York. Daarna kwam hij uit voor Maryland waar hij speelde voor Harker Prep.

Na zijn goede prestaties in deze highschoolteams stonden er talloze universiteitsploegen in de rij om hem in te lijven. Zwikker koos voor North Carolina omdat het een gerenomeerde basketbalschool is waar veel basketbalgrootheden het vak leerden. Bovendien kon de center uit Maassluis er het basketbal combineren met zijn studie communicatiekunde. In het seizoen 1994-'95 brak hij er goed door en riep zijn coach Dean Smith - een legende in de VS - hem uit als most improved player van de Conference waarin North Carolina speelde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden