Grote demonstratiedag van Den Haag slinkt zienderogen

Wat de grote demonstratiedag zou worden in Den Haag, lijkt als een nachtkaars uit te doven. Van de vijf grote demonstraties die voor vandaag waren aangekondigd, zijn er in de Hofstad nog maar drie overgebleven. De extreemrechtse Nationale Volks-Unie en de extreemlinkse Anti-Fascistische Actie (AFA) zijn van het illustere rijtje bewegingen overgebleven, en natuurlijk de ludieke demonstratie van de website GeenStijl: Internet Against Vertical Video Syndrome. Die betoging op het Malieveld is gericht tegen mensen die hun camera 'verkeerd' houden bij het filmen.

De Muslim Defence League Holland (MDL) onder leiding van moslimbekeerling Ismael Ibn Adam uit Almere is afgehaakt vanwege bedreigingen. Volgens de organisator zou iemand van de al een poosje geleden ter ziele gegane extreemrechtse Dutch Defence League het op ze gemunt hebben en zelfs van plan zijn de demonstranten van de MDL te doden. Of dat echt zo is, is niet bekend, want Ibn Adam is niet van plan om aangifte te doen.

De ultra-nationalistische gelegenheidscoalitie Pro Patria doet ook niet meer mee. Ze verloren een kort geding tegen de gemeente Den Haag om hun mars in de Schilderswijk of Transvaal te houden. De NVU heeft de rechtszaak ook verloren, maar gaat nog wel door. Voorzitter Constant Kusters zegt dat de Pro Patria-mensen zich gerust bij hem kunnen aansluiten. De NVU staat bij de Koekamplaan tegenover het ministerie van buitenlandse zaken. Tegenstander AFA staat verderop in de stad bij Plein 1813.

Er is ook een nieuwe demonstratie: de Koerdische Arbeiders Vereniging die op het Spuiplein naast het Haagse stadhuis gaat demonstreren 'voor de Koerdische zaak'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden