'Grote delen zijn een beetje vlak'

Hoogleraar bestuurskunde aan de Technische Universiteit Delft en auteur van het boek 'Framing: over de macht van taal in de politiek' (2011)

Obama: 7

King: 10

"Het is een mooie, analytische speech, waarin Obama een klassieke lijn volgt: Er is vijftig jaar geleden iets belangrijks gebeurd, er is gelukkig veel veranderd, maar de strijd gaat door. Dat is de ijzeren logica die bij de herdenking van een grote historische gebeurtenis hoort. Je kunt zijn speech vergelijken met een 4 mei-redevoering.

Maar heeft Obama mij emotioneel geraakt? Nee. Grote delen van zijn toespraak zijn een beetje vlak. Hij had woensdag ook weinig contact met zijn publiek, dat hoorde je in de verte een beetje klappen. Terwijl Obama's toespraken normaal gesproken heel interactief zijn.

Andere typische Obama-kenmerken heeft deze speech wel. Hij maakt de 'Mars voor Banen en Vrijheid' uit 1963 heel groot, hij trekt lijnen naar de afschaffing van de apartheid en de val van de Muur. Tegelijkertijd vertaalt hij zo'n grote, historische gebeurtenis naar het alledaagse leven van alledaagse mensen van nu: de zwarte vader, de witte staalwerker.

Over die zwarte vaders, die steken laten vallen in de opvoeding, is Obama kritisch in zijn rede. Dat is ook echt iets voor hem: hij neemt zwart Amerika altijd even de maat.

Hij betrekt de boodschap van Martin Luther King niet op zichzelf. Bij andere toespraken zette hij zijn levensverhaal wel in: 'Ik heb een zwarte vader, een blanke moeder, een geschiedenis van slavernij. Mijn vrouw Michelle komt juist uit een familie van slavenhouders. Kortom: ik representeer deze problematiek.'

Wat me tot slot opvalt, is dat Obama's agenda gaat over economische gelijkheid, de positie van de middenklasse, eerlijk delen - en die is blijkbaar rechtstreeks te herleiden tot Kings strijd voor gelijke politieke rechten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden