Grote beloften nieuw Thialf nog niet ingelost

wereldbeker | Veel schaatsers zijn te spreken over de vernieuwde schaatshal. Maar van records kwam het nog niet.

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen konden de grote beloften van ijsmeester Beert Boomsma nog niet worden ingelost. Op grond van de oude baanrecords mag het nieuwe Thialf zich 's werelds beste laaglandbaan noemen. Maar van nieuwe baanrecords, die Boomsma voorzag, was vrijdag geen sprake.

De winnaars op de 500 meter kwamen een beetje in de buurt. De Japanse Nao Kodaira uit Japan miste de toptijd van de Zuid-Koreaanse Sang-Hwa Lee op een tiende seconde (37,69 tegen 37,59). De Rus Roeslan Moerasjov was 19 honderdste te langzaam om Michel Mulder te evenaren (34,50 tegen 34,31).

Dat het nog betrekkelijk vroeg in het seizoen is en er harder wordt gereden als het echt wintert, mag geen verontschuldiging zijn. De Thialf-records op de sprint werden ook in december verwezenlijkt. Wel kan Boomsma inbrengen dat er nog wordt geëxperimenteerd met de grote mogelijkheden die de technologie biedt.

Het spreekt in het voordeel van de sprinters dat de prestatiedichtheid groot is. Liefst tien schaatsers legden de 500 meter af in minder dan 35 seconden. Beste Nederlander was Jan Smeekens, achtste in 34,96. Bij die toptien ontbrak Dai Dai Ntab (twaalfde in 35,01), die een week geleden bij de wereldbekerwedstrijd in Astana nog verrassend won.

"Ik heb precies hetzelfde gedaan als vorige week. Maar de ene keer zijn de klappen raker dan de andere", was zijn laconieke commentaar. Ntab is een 22-jarige Amsterdammer met een Senegalese vader en een Nederlandse moeder. Als donkere schaatser valt hij op in een peloton witte sporters. Zelf zal hij daarover niet beginnen, hij ziet zich vooral als Amsterdammer, die overigens momenteel een opleiding in Groningen volgt.

Net als nagenoeg alle andere schaatsers is Ntab zeer tevreden over de verjonging die het Heerenveense schaatscomplex heeft ondergaan. Door de scheiding van de verschillende luchtstromen is wel een vergelijking met een thermoskan gemaakt. "Dat klopt niet helemaal", meent Ntab. "Als je de kleedkamer uitkomt, voelt het op het ijs toch echt wel als een koelkast."

Een van de grote voordelen voor de schaatsers is dat de warm-up annex krachtsporthal volop uitzicht biedt op de in een zee van licht badende 400-meterbaan. "Ik houd mijn tegenstanders graag in de gaten, zo zie je meer dan op een tv-scherm", zegt de Belgische stayer Bart Swings.

De enige schaatser bij wie het nieuwe Thialf weinig enthousiasme teweegbrengt is de Amerikaan Shani Davis. Hij heeft het over het karakter en de historie van het oude Thialf, dat al sinds 1986 een overdekte piste was. Maar hij had ook minder nostalgisch kunnen spreken over tocht en donkere spelonken.

Davis heeft wel recht van spreken. Nog steeds is de tweevoudig olympische kampioen op de 1000 meter (2006 en 2010) aanvoerder van de zogeheten Adelskalender, een fictief puntenklassement van de beste tijden op de klassieke afstanden. In dat klassement is de in Heerenveen afwezige Sven Kramer al jaren tweede.

Kramer is nog op training in het Noord-Italiaanse plaatsje Collalbo. Niet dat hij niet warmloopt voor het nieuwe Thialf, de stage past beter in zijn voorbereiding. Voor de schaatsfans paste een bezoek aan Thialf evenmin in het schema. Het stadion was op de eerste dag minder dan halfvol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden