Grote belegger: Minder gul zijn voor aandeelhouder

Bedrijven laten zich teveel meeslepen in de eisen van activistische beleggers voor snel rendement. Ze trekken daarom veel geld uit voor het uitkeren van dividend, of de inkoop van aandelen om daarmee de prijs op te drijven. Dat gaat ten koste van de groei op lange termijn, zo waarschuwt 's werelds grootste vermogensbeheerder Blackrock in een brief aan Europese bedrijven.

"Sinds het uitbreken van de financiële crisis, heeft menig bedrijf nagelaten te investeren in toekomstige groei. Dat baart ons zorgen", schrijft topman Larry Fink, hoogste baas en medeoprichter van Blackrock. De brief is gericht aan de raden van bestuur van grote Europese bedrijven, waaronder ook een aantal Nederlandse. Welke bedrijven de brief hebben gekregen is onduidelijk. Maar Blackrock is met een beheerd vermogen van 4300 miljard dollar (ruim 3100 miljard euro) zó groot, dat het in vrijwel alle beursgenoteerde bedrijven een flink belang heeft.

Volgens Fink moeten bestuursvoorzitters van bedrijven veel duidelijker en vastberaden uitleggen waarom investeren in toekomstige groei noodzakelijk is. "Wij geloven dat de bedrijven waarin wij beleggen zich moeten richten op het halen van duurzame winst op lange termijn. Maar teveel bedrijven hebben hun investeringen teruggeschroefd en zelfs geld geleend om het dividend te verhogen of aandelen in te kopen." Volgens Fink zetten bedrijven daarmee hun bestaanszekerheid op het spel: de investeringen van nu zorgen voor de winst van de toekomst.

Een voorbeeld van een dergelijke uithollingsstrategie in Nederland is KPN. Onder de vorige topman Ad Scheepbouwer verwende het bedrijf zijn aandeelhouders met enorme dividenduitkeringen, die ook nog eens jaarlijks moesten stijgen. Inmiddels zit KPN diep in de schulden en kampt het met problemen doordat er te weinig is geïnvesteerd de afgelopen jaren. De huidige topman Eelco Blok noemde de strategie onder Scheepbouwer afgelopen week nog 'niet in het belang van de langetermijntoekomst van het bedrijf'.

Volgens het CBS hebben Nederlandse beursgenoteerde bedrijven de afgelopen jaren steeds meer geld uitgekeerd aan aandeelhouders. Afgezien van de financiële sector keerden zij in 2003 7,5 miljard euro dividend uit, vorig jaar was bijna 12 miljard.

Fink stuurde recent al eenzelfde brief naar de grote Amerikaanse bedrijven. Dat leidde tot de ophef: Blackrock plaatst zich met zijn oproep tegenover grote activistische beleggers als Carl Icahn die van bedrijven verlangen meer geld uit te keren aan beleggers. Sinds de financiële crisis is de winstpositie van grote bedrijven flink verbeterd, vaak als gevolg van reorganisaties waarbij banen verloren gaan. Op langere termijn is dit onhoudbaar stellen sommige economen. Oplopende werkloosheid betekent steeds minder vraag naar de producten van bedrijven - de winst verhogen ten koste van meer werkgelegenheid werkt dan averechts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden