Grote bedrijven niet open over CO2-uitstoot

amsterdam – Nederlandse beursgenoteerde bedrijven zijn niet erg open over hun energieverbruik. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd rapport van het Carbon Disclosure Project (CDP), een internationale milieuorganisatie die in de gaten houdt in hoeverre multinationals het terugdringen van CO2-uitstoot serieus nemen.

Vijftig grote Nederlandse bedrijven zijn het afgelopen jaar aangeschreven, slechts 31 bedrijven stuurden een verslag op over hun energieverbruik.

Wereldwijd is de score beter, 410 van de 500 grote beursgenoteerde ondernemingen hebben gerapporteerd aan het CDP. Jeroen van Heiningen van adviesbureau Accenture dat de Nederlandse resultaten verwerkte voor het CDP: „Dan heb je het over de internationale top van bedrijven. Die zijn zo groot en hebben zoveel uitstoot, dat ze gewend zijn verantwoording af te leggen. Veelal zijn ze wettelijk verplicht hun uitstoot te compenseren.”

Van Heiningen denkt dat als dit soort rapportages gemeengoed is, ze ook een rol gaan spelen bij beleggers die met hun investering willen bijdragen aan het oplossen van het klimaatprobleem. ING betaalde het Nederlandse onderzoek.

Het is het tweede jaar dat het CDP ook Nederlandse ondernemingen apart aanschrijft. Overigens controleert deze pressiegroep de rapportages van de bedrijven niet. „Maar”, zegt Van Heiningen, „deze transparantie is een belangrijke eerste stap. De lijst is een graadmeter voor hoe ver een land is met het terugdringen van de uitstoot. Bovendien, pas als je als bedrijf weet hoeveel energie je verbruikt, kan je daar iets aan doen. Dus bedrijven zien er zelf ook de voordelen van in.”

Nieuw in de top-10 is KLM. Het is met 25 miljoen ton uitstoot een bedrijf met een hoge milieubelasting, maar tevens een van de meest transparante. Daarom scoort de luchtvaartmaatschappij hoog. Van Heiningen: „Mensen willen reizen, dat kost veel brandstof. Maar KLM gaat wel het gesprek hierover aan en denkt mee hoe te besparen.” Ter vergelijking: Ahold heeft een uitstoot van 2,7 miljoen ton.

„We kijken in hoeverre de bedrijven duidelijk rapporteren over hun uitstoot”, zegt Van Heiningen. Hierin zijn Philips, Shell en DSM de beste. Overigens zijn dit bedrijven die ook al in de lijst van internationale bedrijven hoog scoren. Het tweede criterium is of de plannen om energieverbruik terug te brengen goed in elkaar steken. Hier staan Philips, Shell en KPN aan de top.

Philips heeft veel van de productie uitbesteed elders in de wereld, maar blijft ook van die bedrijven registreren wat de uitstoot is en dat levert punten op. Minder goed scoren printerfabrikant Océ, kabelmaker Draka, en ING Group, met een B. Crucell leverde weinig gegevens aan en scoort een C, net als Randstad. KPN scoort goed omdat het bedrijf thuiswerken stimuleert zowel bij het eigen personeel als met de telecomproducten die KPN maakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden