Grote banken willen ook wat doen in ontwikkelingshulp

Overheid en grote banken steken miljoenen euro's in een platform ten dienste van de financiële sectoren in ontwikkelingslanden. Maar de banken die daar alles van weten zijn niet uitgenodigd.

AMSTERDAM - Minister Van Ardenne (ontwikkelingssamenwerking) houdt van dialoog met private partijen. Vandaar dat deze zomer het Nederlands Samenwerkingsverband voor Financiële Sectorontwikkeling werd opgericht.

Via dat platform gaan de overheid, ontwikkelingsbank FMO, én de vier grote banken ABN Amro, Fortis, Rabobank en ING samen iets doen aan het ontwikkelen van de financiële structuren in arme landen. Maar hoe en wat?

Voorlopig is het idee dat het nieuwe platform een doorgeefluik wordt, zegt Bart Jan Krouwel, directeur duurzaamheid en maatschappelijke innovatie bij de Rabobank. Het krijgt een directeur en personeel, gaat seminars organiseren en missies naar het buitenland sturen. Daarvoor leggen banken en overheid de komende drie jaar 3,6 miljoen euro op tafel, Ontwikkelingssamenwerking is met 1,2 miljoen euro de grootste financier.

Het platform moet het loket worden waar ontwikkelingslanden kunnen aankloppen als ze adviezen en hulp nodig hebben bij -bijvoorbeeld- het ontwikkelen van een pensioenstelsel, het opzetten van een microfinancieringsstructuur (voor kredieten aan kleine ondernemers) of van nieuwe betalingssystemen. Volgens Krouwel zal het platform drempelverlagend werken, omdat overheden zich makkelijker tot een neutraal platform wenden dan tot een bank.

,,Via een tendersysteem kunnen de banken zich inschrijven voor een project'', legt Krouwel uit. ,,Elke bank heeft zo zijn prioriteiten. De ING kan vanuit de verzekeringskant iets doen met pensioensystemen, wij zouden ons kunnen richten op microfinanciering, omdat we daar expertise in hebben.''

Hoe een en ander in zijn werk zal gaan, blijft voorlopig ongewis. Het wachten is op het aanstellen van een directeur en het door hem te schrijven actieplan.

Dat wekt verbazing. ,,Ik hoorde in augustus van het samenwerkingsverband, en begreep dat er nog geen precieze taakomschrijving was, maar wel een enorme pot met geld. Ik vind het vreemd dat de overheid zo veel geld steekt in een project zonder blauwdruk'', aldus Dorine Putman van de ASN Bank.

ASN Bank werd niet uitgenodigd voor het samenwerkingsverband, evenmin als de Triodos Bank en de organisatie voor ontwikkelingsfinanciering Oikocredit. Dat is opmerkelijk, omdat deze instellingen allemaal ervaring hebben op het gebied van microfinanciering.

De woordvoerder van de Triodos Bank geeft toe dat zijn bank zich gepasseerd voelt. ,,Wij waren verbaasd dat we niet gevraagd zijn. Toen we zagen dat het convenant was getekend, dachten we meteen: daar horen wij bij. Wij hebben tien jaar ervaring op het gebied van microfinanciering.'' Triodos heeft inmiddels wel een aanvraag gedaan om tot het platform toe te treden.

Putman van de ASN Bank onderzoekt nog of zij een aanvraag zal indienen voor deelname aan het platform. ,,De grootbanken denken er natuurlijk omzetgroei uit te halen, maar voor ons is het lastig om ook commerciële kanten te zien. Bij ASN werken maar 57 mensen, dus adviseurs uitzenden gaat niet. Maar we kunnen bijvoorbeeld wel seminars helpen organiseren.'' Probleem is dat het platform van deelnemers een bijdrage verlangt van minimaal 25000 euro. ,,Dat is voor het giftenbudget van de ASN Bank exorbitant veel'', zegt Putman.

Krouwel van de Rabobank, zelf afkomstig van Triodos Bank, is enthousiast over de aanstaande toetreding van zijn oude bank. Ook Oikocredit en ontwikkelingsorganisaties als Novib kunnen wat hem betreft aanschuiven. Oikocredit lijkt daar, bij monde van woordvoerder Leendert Bos, echter weinig voor te voelen: ,,Wij zijn niet gevraagd, en hoeven ook niet per se mee te doen.'' Om daar fijntjes aan toe te voegen: ,,Ik vind het prima dat de banken zich met zaken als microfinanciering willen bezighouden, laat ze het maar proberen. Maar expertise bouw je niet zomaar op.''

De banken houden zich op de vlakte over de verdiensten die zij verwachten. ,,Wij zijn bezig met een lange-termijnstratgie, waarbij we steeds meer de nadruk leggen op duurzaamheid en ontwikkeling'', zegt een ING-woordvoerder, die niet wil zeggen hoeveel ING denkt te verdienen met deelname aan het platform.

Ook Krouwel kan niet zeggen hoe de Rabobank gaat profiteren van het platform. ,,Er zit altruïsme in, maar er moet ook brood op de plank komen. Er moet commercie in zitten. Idealisme zonder zakelijkheid werkt niet.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden