Grote banken verliezen steeds meer hypotheekklanten

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Jarenlang was het voor de meeste huizenkopers een vanzelfsprekendheid. Voor een hypotheek, moet je bij een van de grote Nederlandse banken zijn. Toch kiest bijna de helft van de huizenkopers tegenwoordig voor een andere partij, waarbij vooral de pensioenfondsen en verzekeraars sterk in opkomst zijn.

Marco Visser

Het is een trend die al enige jaren geleden is ingezet, stelt Michiel Elich, partner van IG&H. Het adviesbureau publiceerde maandag een onderzoek naar de Nederlandse hypotheken. Daaruit bleek dat Rabobank, ABN Amro en ING als traditionele hypotheekreuzen de meeste klanten verloren. Onder starters zijn de grote drie zelfs nipt voorbij gestreefd door pensioenfondsen en verzekeraars.

Wat vooral opvalt is de sterke opkomst van Munt Hypotheken. De nieuwe hypotheekverstrekkers bestaat pas iets langer dan een jaar, toch neemt het bedrijf nu al de vijfde plek in op de ranglijst met grootste hypotheekverstrekkers van Nederland. Munt heeft dan ook flink wat kapitaal achter zich staan dankzij de pensioenfondsen in de metaalsector (PMT en SPH) en de grafische industrie (PGB).

Dat de grote drie banken meer concurrentie krijgen van andere hypotheekaanbieders, is goed nieuws voor huizenkopers, stelt Elich "Meer concurrentie leidt tot lagere prijzen voor consumenten." Een einde aan de trend dat meer partijen zich op de hypotheekmarkt melden, ziet hij nog niet. "Voor grote beleggers blijven hypotheken nog wel even aantrekkelijk, waardoor de onderlinge concurrentie hoog blijft. Dit is geen tijdelijk effect, maar een structurele ontwikkeling."

Financiële reserve
Dat de leningen aantrekkelijk zijn voor bijvoorbeeld pensioenfondsen, heeft onder meer te maken met het lage risico op Nederlandse hypotheken. Dat is precies wat Rabobank, ABN Amro en ING de centrale bankiers in het Zwitserse Basel duidelijk willen maken. Maar de Europese banken zien hypotheken juist als een risico. Momenteel werken zij aan plannen om de eisen aan te scherpen waardoor Rabobank, ABN Amro en ING tegenover elke hypotheek een grotere financiële reserve moeten aanleggen.

Door die eis is het voor banken duurder hypotheken aan te bieden. Nu kunnen Rabo, ABN en ING dat doorberekenen aan de toekomstige woningkoper. Maar dan lopen zij het risico dat de klant naar de pensioenfondsen of verzekeraar loopt. Voor hen gelden namelijk andere kapitaalseisen. "Daarom kunnen de grote banken moeilijk tegen de nieuwe aanbieders op."

De Nederlandse banken lobbyen dan ook fel tegen deze regels. Het lijkt er op dat zij gehoor vinden bij toezichthouder De Nederlandsche Bank. DNB maakte gisteren bekend een onderzoek te starten naar de gevolgen van de strengere regels rond hypotheken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden