Grote baggerlozing op Great Barrier Reef om steenkoolhaven

Beeld afp

Australië gaat drie miljoen kubieke meter baggerslib dumpen op het Great Barrier Reef. De ingreep is nodig voor de uitbreiding van een omstreden steenkoolhaven.

De bagger zal 24 kilometer verderop worden gedumpt, in een gebied zonder koraal en zeegrasbedden in het noorden van Queensland. Het agentschap dat het rif beheert stemde vrijdag in met een voorstel van het havenbedrijf.

Tegenstanders verwachten dat de bagger funest zal zijn voor de onderwaterflora en dat vrachtschepen olie zullen lekken in het rif. In 2010 ging het al een keer mis: een Chinees schip liep toen vast en begon olie te lekken. Het incident liep niet uit op een olieramp. Na de uitbreiding kan er jaarlijks 70 miljoen ton kolen extra door de haven gaan. Dat moet leiden tot een winst van 1,4 tot 2,8 miljard Australische dollar (0,9 tot 1,8 miljard euro).

Greenpeace noemde het dumpen van bagger eerder al een 'internationale beschaming'. 'We storten ook geen troep op de Grand Canyon of Vaticaanstad', stelde een woordvoerder onlangs. 'Dus waarom wel op het rif?'

Veel omwonenden zijn juist wel voorstander van de uitbreiding. In het achterland liggen de mijnen en dus de banen. Inwoners van de plaats Bowen verdienen nu hun boterham nu nog vooral met duikexpedities naar het Great Barrier Reef en de verhuur van hotelkamers.

Kwaliteit rif holt al jaren achteruit
Het verzet tegen de steenkoolhaven komt vooral van buiten de regio. Tegenstanders vrezen de genadeklap voor het toch al fragiele Great Barrier Reef. Het natuurgebied bestaat uit 2.900 riffen en negenhonderd eilanden over een oppervlakte van 334.400 vierkante kilometer. In 1981 verwierf het gebied een plek op de Werelderfgoedlijst, maar minstens de helft van het ooit zo bonte wereldwonder is sindsdien van kleur verschoten.

Onderzoekers wijten de teloorgang van het koraal aan watervervuiling en de opwarming van de aarde. Unesco dreigde vorig jaar het Great Barrier Reef van de Werelderfgoedlijst te schrappen als de Australische overheid niet gauw met een overtuigend rehabilitatieplan op de proppen kwam.

Overigens komt de goedkeuring door de Great Barrier Reef Marine Park Authority niet als een verrassing. Het agentschap is verantwoordelijk voor het beheer van het rif en wordt geacht objectief te zijn, maar staat onder directe controle van minister Hunt. De regering waarschuwde eerder dat duizenden mensen hun baan zouden verliezen als het project niet zou doorgaan. Steenkool is een van de belangrijkste exportproducten. Vooral China neemt op grote schaal Australische kolen af.

'Rif hoeft erfgoedstatus echt niet te verliezen'
Eerder vertelde minister Greg Hunt dat hij geen enkele reden ziet waarom het Great Barrier Reef zijn plek op de Werelderfgoedlijst zou verliezen. De regering, zo benadrukte hij meermaals, heeft aan het havenproject talloze randvoorwaarden gesteld om schade aan het rif te voorkomen. Volgens Hunt moet de steenkoolhaven aan dusdanig strenge eisen voldoen dat de waterkwaliteit er eerder op vooruit dan achteruit zal gaan.

Of de haven op de lange termijn inderdaad leidt tot meer werkgelegenheid is nog maar de vraag. Sommige critici wijzen op de economische gevolgen van de aantasting van de natuur. Minder rif kan leiden tot minder toerisme, en dus tot krimp in de toeristische branche.

Het Great Barrief Reef van bovenafBeeld NASA
Beeld epa
Een Chinees schip liep in 2010 vast op het Great Barrier ReefBeeld Maritieme Autoriteit van Queensland
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden