Grote Amsterdamse taxicentrale krijgt verbod

TCM, een van de grootste taxicentrales van Amsterdam, is haar vergunning kwijtgeraakt. Volgens de gemeente Amsterdam is er 'een ernstig gevaar' dat het bedrijf de vergunning gebruikt voor criminele activiteiten. Bij de taxicentrale zijn rond de 160 chauffeurs aangesloten.

De gemeente heeft de taxicentrale in de ban gedaan na een advies van het landelijk bureau Bibob, dat onderzoek verricht naar eventuele criminele banden van ondernemers die vergunningen aanvragen.

Een woordvoerder van TCM liet weten de beschuldigingen van de hand te wijzen en deze af te doen als onzin. Volgens hem rijden er 192 chauffeurs voor TCM maar zijn deze niet in loondienst. 'TCM kan niet beboet worden voor fouten die chauffeurs hebben gemaakt. Dan zou elke chauffeur apart gescreend moeten worden.' Volgens hem wil TCM een bodemprocedure tegen de gemeente beginnen, maar werkt die dat tegen.

De gemeente stelt in een reactie daarop dat de uitleg van TCM niet klopt. 'Het gaat niet om chauffeurs, het gaat om leidinggevenden', aldus een Amsterdamse woordvoerster.

TCM kreeg in mei vorig jaar een vergunning als een zogeheten Toegelaten Taxi Organisatie (TTO), een taxicentrale die aan allerlei kwaliteitseisen moet voldoen. Alleen chauffeurs die zijn aangesloten bij zo'n taxicentrale, mogen op standplaatsen staan of passagiers meenemen van straat. Zij krijgen een taxipas. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert fikse boetes.

Belastingwetten overtreden
Bij het verstrekken van de vergunning werd de leiding van TCM onderworpen aan een Bibob-onderzoek. De directie kreeg half januari te horen over de intrekking, maar ging daartegen in bezwaar. De rechter schoof dat bezwaar deze week aan de kant. Uit het Bibob-onderzoek zou blijken dat een bestuurder van de taxicentrale in het verleden belastingwetten heeft overtreden.

De chauffeurs van TCM krijgen 4 weken de tijd om zich aan te sluiten bij een andere taxicentrale met een vergunning. Zij mogen sinds vrijdag niet meer rijden voor TCM. De advocaat van het bedrijf wilde niet reageren.

De hoofdstad is al enige tijd bezig met een kwaliteitsslag van het taxivervoer, dat jarenlang kampte met een slecht imago. Een van de maatregelen was het invoeren van een TTO-vergunning. Vorig jaar kregen 11 taxicentrales zo'n vergunning.

De nieuwe regels moeten slechte chauffeurs van de markt weren en ervoor zorgen dat de ritten veilig en betrouwbaar zijn. De directies van de taxicentrales moeten hun chauffeurs streng in de gaten houden, terwijl de gemeente op haar beurt weer de taxibedrijven controleert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden