Grote Amsterdamse scholen slagen er niet in om nieuwkomer te weren

Een leraar geeft uitleg aan de klas op een digitaal schoolbord. Dit is een archieffoto.Beeld anp

In het David-en-Goliathgevecht tussen grote Amsterdamse schoolbesturen en het kleine bestuur dat een nieuwe school wil starten, delft Goliath het onderspit. De Raad van State oordeelde vandaag dat Klein Amsterdam, een school voor leren in de ‘tussenruimte’, mag starten. De gemeente Amsterdam en het ministerie van Onderwijs hebben de regels voor oprichting van een nieuwe school netjes gevolgd, oordeelt de rechtbank.

De zaak was aangespannen door vier stichtingen van scholen in Amsterdam. Die vonden dat de Stichting Leren in de Tussenruimte, die Klein Amsterdam wil oprichten, helemaal geen geld zou mogen krijgen van het ministerie van Onderwijs. De naam op het aanvraagformulier zou niet correct zijn, het gebied met kinderen die voor de school zouden kunnen kiezen te groot ingeschat en de rekensom die bepaalt of de school in potentie genoeg leerlingen zou kunnen trekken niet correct gemaakt. Ook zou niet duidelijk zijn waar de school straks komt te staan. De aanduiding ‘Amsterdam-Noord’ achtten de vier stichtingen niet overtuigend.

Met alle vier die bezwaren gaat de Raad van State niet mee. De gemeente mocht de school opnemen in de plannen voor het onderwijs in de stad Amsterdam en de staatssecretaris van Onderwijs mocht er geld voor toezeggen.

Judith Fischer, oprichter van Klein Amsterdam, is blij met dit “definitieve groene licht”, al heeft de weerstand van de vier scholenstichtingen haar een jaar vertraging opgeleverd. Ook onderwijswethouder Simone Kukenheim vindt de uitspraak van de Raad van State mooi nieuws. “We willen dat er in Amsterdam volop keuze is voor ouders. Er is behoefte aan vernieuwend onderwijs”, aldus haar woordvoerder.

Klein Amsterdam was een van de vier winnaars van de scholenwedstrijd die Kukenheim in 2015 uitschreef voor vernieuwend onderwijs. De overige drie winnaars hebben hun plannen gerealiseerd onder de vleugels van een al bestaand stichtingsbestuur. “Deze periode heeft wat mij betreft laten zien dat onderwijsvernieuwing niet vanzelf komt”, zegt Fischer. “Het is voor nieuwelingen moeilijk toe te treden tot het bestel.”

Zoals het er nu naar uitziet, kan Klein Amsterdam na de zomervakantie van 2018 de deuren openen in Amsterdam-Noord.

Lees ook het uitgebreide verhaal dat wij eerder aan deze kwestie wijdden: Grote schoolkoepels houden vernieuwende kleine school tegen in Amsterdam-Noord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden