Grote Amerikaanse bedrijven keren zich tegen inreisverbod

Bij het protest van de technologiegiganten uit Silicon Valley, scharen zich nu bedrijven als Goldman Sachs en Ford.

Steeds meer grote Amerikaanse bedrijven keren zich tegen het afgekondigde inreisverbod van president Trump. Nadat dit weekeinde vooral directeuren van grote technologiebedrijven als Apple en Tesla zich tegen de maatregel keerden, sprak gisteren topman Lloyd Blankfein van de Amerikaanse bank Goldman Sachs zich uit tegen het nieuwe beleid. Ook bestuurders Bill Ford en Mark Fields van Ford Motors verklaarden dat het bedrijf het verbod voor moslims niet steunt.


Dat het juist Goldman Sachs is dat nu naar voren stapt, is opmerkelijk. Een aantal (oud-)werknemers van de bank is door Trump opgenomen in zijn regering, zoals minister van financiën Steven Mnuchin en adviseur Steve Bannon.


Ford-topman Fields ging afgelopen week twee keer op bezoek bij Trump. Het bedrijf werd in Trumps campagne stevig bekritiseerd om het verplaatsen van autofabrieken naar Mexico, maar kreeg de laatste dagen weer lof toegezwaaid van de president voor de aankondiging van nieuwe investeringen in de VS.


Ford en Goldman Sachs zijn de eerste grote bedrijven in hun sector die zich kritisch uitlaten over Trump. Andere bedrijven op Wall Street zwijgen vooralsnog, en autogiganten General Motors en Fiat Chrysler weigeren commentaar. De meeste bedrijven zeggen liever niets over politiek. De bedrijven die toch iets zeggen, wijzen doorgaans op het grote belang dat zij hechten aan diversiteit op de werkvloer, zonder direct in te gaan op het inreisverbod. Postbedrijven FedEx en UPS gaan iets verder. De bedrijven met werknemers over de hele wereld verklaarden dat ze de gevolgen van het inreisverbod onderzoeken en "zo snel mogelijk helderheid willen".


Dit weekeinde spraken de grote technologiebedrijven in Silicon Valley zich al uit tegen de maatregelen, die hen naar verwachting veel harder zullen raken dan andere bedrijfstakken. Bedrijven als Apple, Google, Facebook en Tesla leunen sterk op visa voor hoogopgeleide werknemers uit het buitenland.


Elon Musk, directeur van autofabrikant Tesla, en Uber-directeur Travis Kalanick uitten beiden hun zorgen over de plannen, en zeggen deze direct bij Trump te zullen aankaarten. Musk en Kalanick zijn lid van de economische adviesraad van Trump


De relatie tussen Trump en Silicon Valley is nooit goed geweest. Er is nog veel onduidelijk over zijn economische beleid.


Op één punt vrezen alle technologiegiganten de acties van Trump. Hij heeft al aangekondigd om het moeilijker te maken geld te stallen in belastingparadijzen. Apple, Google, Facebook en Microsoft hebben forse tegoeden gestald buiten het bereik van de fiscus.

Starbucks zet de tegenaanval in

Het bedrijf dat het meest uitgesproken reageert op het Amerikaanse inreisverbod is koffieketen Starbucks. In een uitgebreide blog op de eigen website spreekt directeur Howard Schultz van 'een aanval op burger- en mensenrechten', en noemt hij een aantal specifieke plannen van het bedrijf om daar tegenin te gaan.


Zo kondigt Schultz aan dat Starbucks de komende vijf jaar 10.000 vluchtelingen in dienst wil nemen in de 75 landen waar het bedrijf actief is.


Daarnaast zegt Schultz dat hij de gevolgen van eventuele handelssancties met buurland Mexico zoveel als mogelijk wil beperken. Starbucks was de afgelopen weken juist het mikpunt van een boycot in Mexico, vanwege de plannen van president Trump om een muur te bouwen tussen het land en de VS.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden