Gros Nederlanders wil niet werken tot 65e

(Novum) - Vier op de vijf Nederlanders willen voor hun 65e stoppen met werken. Dat blijkt woensdag uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het onderzoeksinstituut TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vier op de tien Nederlanders denken overigens wel in staat te zijn om tot hun 65e te werken.

Een kwart van de werknemers zonder partner wil doorwerken. Onder werknemers met een partner gaat het om één op de vijf. Mensen met een goede gezondheid willen weer langer doorwerken dan mensen met een matige of slechte gezondheid, 27 tegen 18 procent.

Ook de werkdruk speelt een rol. Van de werknemers die onder grote druk werken, wil achttien procent tot zijn 65e werken; onder werknemers bij wie de druk matig is, gaat het om 24 procent.

Vooral docenten, meestal in het hoger onderwijs, geneeskundigen, agrariërs, vakspecialisten en leidinggevenden willen best tot hun 65e werken. Veel jongeren weten nog niet of ze dat willen. Naarmate ze ouder worden, neemt de wil om tot de pensioengerechtigde leeftijd te werken alleen maar af. Bij 60-plussers neemt de wil om aan de slag te blijven juist toe.

De enquête is ingevuld door 23 duizend deelnemers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden