Grootverdiener Jones kijkt uit naar debuut in Oranje

De best verdienende Nederlandse sportman komt van Curaçao. Andruw Jones streek in 2005 dertien miljoen euro op, zo becijferde het blad Sportweek. Jones liet de voetballers Van Nistelrooij (8500000) en Makaay (6700000) ver achter zich.

door Fred Troost

Het was opvallend vaak stil in de straten van Willemstad, in die gedenkwaardige oktobermaand van 1996, en dat terwijl op Curaçao toch juist het buitenleven floreert. Maar de aandacht was er voor Andruw Jones, kind van het zonnige eiland, die in die dagen in de Amerikaanse Major League uitblonk. Nooit keek de bevolking van het Antilleneiland intensiever tv dan in die oktobermaand.

Jones debuteerde op 15 augustus van dat jaar bij de Atlanta Braves. Amper twee maanden later betrad hij, als eerste Antilliaan in de historie, het toneel van de World Series. In de allereerste wedstrijd, bij de New York Yankees, sloeg hij twee homeruns, waarmee hij de jongste speler ooit was die dat in de World Series presteerde.

Hij was pas negentien toen hij op 20 oktober het Yankee Stadium én zijn Caraïbische eiland deed ontploffen. Drie jaar eerder was hij door de Braves gecontracteerd en via opleidingsteams was hij als een komeet omhooggeschoten. In die World Series van '96, die de Braves overigens met 4-2 verloren, vestigde hij voorgoed zijn naam, met z'n homeruns én zijn slaggemiddelde van .400. Bovendien sloeg hij zes medespelers binnen.

Tien jaar na zijn debuut kan hij op indrukwekkende cijfers terugzien. Hij speelde 1451 wedstrijden in de Major League, produceerde 1408 hits, kent een slaggemiddelde van .267 en sloeg 301 maal de bal het stadion uit. Vier maal werd hij in het All Stars-team gekozen, acht maal was hij winnaar van de Golden Glove.

In 2005 werd de rechtshandige centrale buitenvelder met 51 hekklappen de Homerun King van de nationale league en sloeg hij 128 teamgenoten binnen, waardoor hij ook RBI-leader werd. Als kroon op zijn carrière mag hij zijn tweede plaats op de lijst van meest waardevolle spelers over het afgelopen seizoen zien.

Jones heeft als Antilliaan de Nederlandse nationaliteit. Toch is een optreden in het nationale team er nog niet van gekomen. Zijn werkgever laat hem niet gaan, zeker niet in het seizoen, de tijd waarin het Nederlands team EK's en WK's speelt. Hij heeft de onmogelijkheid van uitkomen voor Oranje altijd betreurd.

Maar nu lijkt het dan toch zover gekomen. In maart neemt het Nederlands team deel aan de World Baseball Classic, een mondiaal toptoernooi van zestien landenteams dat als officieus wereldkampioenschap wordt omschreven. Omdat de spelers uit de Major League nu wel meedoen, heeft Jones eindelijk de gelegenheid om voor Oranje uit te komen. Hij verheugt zich erop en heeft al een trainingswedstrijd voor Nederland tegen de Atlanta Braves geregeld.

,,Andruw is enorm enthousiast en wil straks in het Nederlands shirt gaan excelleren'', citeerde Caribbean Curaçao News vorige week bondscoach Robert Eenhoorn.

Jones is niet de enige die zich verheugt op het eerste optreden in een nationale ploeg. Hoewel hij inmiddels gesetteld is in Atlanta, dat hij altijd trouw bleef, is hij nog immer onnoemelijk populair op zijn geboorte-eiland. Het is niet uitgesloten dat het in maart weer stil op straat wordt in Willemstad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden