Grootste verhuizing ooit van start

De Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul is overvol, vuil en duur. 177 ministeries en overheidsinstanties gaan zich door het land verspreiden. De hoop is dat de stad wat rustiger en schoner wordt.

Golvende mensenmassa’s bevolken de straten van de Zuid-Koreaanse hoofdstad. Geronk en uitlaatgassen van drie miljoen auto’s, betonnen flatgebouwen zover het oog reikt, uitpuilende metro’s, torenhoge grondprijzen – en toch woont bijna de helft van de 47 miljoen Koreanen hier: satellietsteden meegerekend 22 miljoen mensen. Want alles wat je nodig hebt, is hier. De ministeries. De grote bedrijven. De topuniversiteiten. De beste scholen, de chicste winkels, de grootste musea.

Maar de overbevolking noopt tot verhuizing. Het leeuwendeel van de ministeries en departementen wordt ondergebracht in een nieuwe bestuursstad, die moet verrijzen vlakbij de groene stad Gongju. Daar liggen nu nog velden, boerderijen, grond. Dat moet allemaal worden opgekocht.

Maar dit gebeurt niet zonder slag of stoot. De boeren en inwoners rondom Gongju willen voor hun boerderij of huis veel geld hebben. De grondprijzen zijn fors gestegen sinds de verhuisplannen bekend werden, maar de overheid heeft al gezegd prijzen aan te houden van vóór de speculaties.

Het opkopen van de grond begint volgende maand. Een jaar later worden de overheidsgebouwen gebouwd. De verhuizing vindt gefaseerd plaats in 2012, 2013 en 2014. In 2030 moet de nieuwe stad volledig functioneren als bestuurlijk centrum van Zuid-Korea.

Oorspronkelijk wilde president Roh Moo-Hyun, aan de macht sinds 2003, Seoul in zijn geheel verplaatsen naar een nieuw te bouwen hoofdstad. De ambtenaren zouden doordeweeks in de nieuwe stad, en in het weekend in Seoul wonen. Maar velen vonden het idee om Seoul, al honderden jaren de hoofdstad, te verhuizen te zot voor woorden. Het plan werd aangevochten bij het gerechtshof en dat gaf de klagers gelijk. Seoul moest in Seoul blijven.

In totaal verhuizen straks 49 ministeries, departementen en bureaus. Het ministerie van financiën en economie gaat bijvoorbeeld mee, net als het secretariaat van de premier. De Ombudsman van Korea en de commissie Jeugdbescherming pakken eveneens hun boeltje in.

Ook andere gebieden krijgen hun deel. Het regeringsagentschap voor Landgebruik gaat naar de provincie Jeollanam-do, in het uiterste zuidwesten van Korea. Dat voor olie verhuist naar de stad Ulsan, in de buurt van havenstad Pusan, en het agentschap voor elektriciteit wordt verplaatst naar de zuidwestelijke stad Gwangju. Alle werknemers zullen écht moeten meeverhuizen; pendelen tussen Seoul en Gwangju (zo’n vijf uur met de auto) zit er niet in.

In Seoul blijven de regering, het parlement, en nog enkele ministeries. De kosten van de hele verhuisoperatie worden geschat op 40 miljard dollar. Niet alleen gaan in totaal 32.000 ambtenaren verhuizen, uiteindelijk moeten meer burgers volgen, zo hoopt de regering. Genoeg inwoners van Seoul dromen van een rustiger, schonere plek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden