Update

Grootste thuiszorgorganisatie TSN wankelt

Een thuiszorgmedewerkster geeft een cliënt te drinken. Dit beeld komt uit een reportage over thuiszorgorganisatie Evita, niet over TSN, dat nu in de problemen is geraakt. Beeld ANP
Een thuiszorgmedewerkster geeft een cliënt te drinken. Dit beeld komt uit een reportage over thuiszorgorganisatie Evita, niet over TSN, dat nu in de problemen is geraakt.Beeld ANP

De grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, TSN Thuiszorg, vraagt uitstel van betaling voor het onderdeel dat mensen huishoudelijke zorg geeft. Daar werken 12.000 mensen.

De medewerkers zijn vanochtend geïnformeerd. TSN verkeert al langer in zwaar weer. Het lijdt per jaar tien miljoen euro verlies, zo vertelde directeur Zion Jongstra vandaag.

Volgens hem ligt de schuld van de financiële problemen bij de overheid. "De tarieven voor thuishulp zijn de afgelopen jaren extreem gedaald. Bureau Berenschot heeft onlangs becijferd dat deze daling maar liefst 25% bedraagt. Daar komt bij dat veel gemeenten de afname van hulp bij de huishouding fors hebben teruggeschroefd of er zelfs bijna helemaal mee zijn gestopt."

Jongstra waarschuwde in april al dat de decentralisatie van de zorg tot een 'sociaal slagveld' zou leiden. Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de thuiszorg. Maar het budget dat ze daarvoor van de rijksoverheid hebben gekregen, is lager dan wat er daarvoor aan thuiszorg werd uitgegeven.

De klacht van Jongstra was bovendien dat sommige gemeenten nog veel meer bezuinigden dan de circa dertig procent dan de opdracht was. De gemeenten ontkenden dat.

Loonsverlagingen
Eerder dit jaar kondigde TSN aan dat het de lonen van 4300 medewerkers met twintig tot dertig procent zou verlagen, 'met pijn in het hart'. De lonen moesten van gemiddeld 12,50 euro naar 10 euro per uur dalen. De totale kosten voor de organisatie van een uur werk bedragen volgens TSN 27 euro per gewerkt uur, terwijl de gemeenten gemiddeld maar 21 euro vergoeden.

Vakorganisatie FNV vond niet dat het personeel de dupe mocht worden van de problemen, en stapte toen naar de rechter. Twee weken geleden stelde die de vakbeweging in het gelijk: TSN mocht niet zomaar de lonen verlagen.

Bezuinigingen
Maar FNV deelt nu wel de kritiek van TSN op de overheid. "Het kabinet schrapte zo'n 40 procent van het budget en maakt gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg. Die korten vaak nog meer, besteden veel te laag aan of schaffen de thuiszorg deels af", aldus de FNV in een verklaring vandaag.

Staatssecretaris Van Rijn noemde de situatie bij TSN in een reactie 'hartstikke waardeloos', maar herkent zich niet in de kritiek dat er door overheden te weinig betaald wordt voor zorg. "Dat algemene beeld heb ik niet, maar dat kan natuurlijk her en der wel het geval zijn. Dat is altijd een kwestie van onderhandelen tussen bedrijven en gemeenten''.

Ontslagen
De vakorganisaties zijn bang voor een nieuwe ontslaggolf. "Wij maken ons grote zorgen. Als het uitstel van betaling leidt tot een faillissement, zou dat dramatisch zijn", zegt Suzanne Kruizinga, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn, in een reactie.

Volgens branchevereniging BTN zijn de problemen bij TSN slechts het topje van de ijsberg. "Als de grote bedrijven het niet redden, hoe moeten de kleintjes dat dan?"

De hulp bij de huishouding gaat voorlopig gewoon door, nu TSN Thuiszorg uitstel van betaling heeft aangevraagd. "We zullen maandag hetzelfde doen als vandaag. De dienstverlening gaat door, de arbeidscontracten gaan door", zei algemeen directeur Zion Jongstra vrijdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden