Grootste tegenstander van Grol is Grol zelf

Zelfverzekerdheid opnieuw grote valkuil voor titelfavoriet op EK in Istanbul

Henk Grol acht zich in zijn gewichtsklasse de beste judoka van de wereld. Zelfverzekerdheid kan in topsport een doorslaggevende kwaliteit zijn, maar zij grenst tevens aan de grootste valkuil. Daarin ontmoet Grol zichzelf als gevaarlijkste tegenstander.

Toch zag de titelfavoriet in zijn beschamende nederlaag op de EK in Istanbul waarschuwing noch les. Hij had gewoon verloren door een "onachtzaamheid". Veel meer wilde hij er niet over zeggen.

Toch gebeurde dit bedrijfsongeval op een moment dat Grol het zelf de hoogste tijd vond om weer eens te winnen. Hij is een opportunist die alleen voor goud gaat. Maar zijn eerste en laatste grote triomf stamt alweer uit 2008, toen hij de Europese titel won.

Daarna werd hij derde op de Olympische Spelen in Peking. Daar verloor hij in de halve finale van zijn eigen gretigheid, een fout die hij zichzelf niet wil vergeven. Daarop volgden louter nederlagen in finales, tweemaal op WK's en tweemaal op EK's.

Zware blessures hadden hun invloed daarop, Grol vraagt soms te veel van zijn lichaam. Maar het predikaat 'superkampioen' dat Cor van der Geest, technisch directeur van de judobond, hem in Istanbul opspeldde, moet hij nog altijd waarmaken.

Grol bemerkt hoe anderen hem gaan beschouwen als eeuwige tweede, een ergere gruwel bestaat voor hem niet. Hoe anders zag hij dat in 2008 na zijn eerste Europese triomf in de klasse tot 100 kilogram. Hij deed dat door vijfmaal achtereen zijn tegenstander op de rug te gooien.

Judoka's die dat kunnen zijn zeldzaam geworden. Grol is dan ook gevreesd bij zijn tegenstanders, die met defensief judo de schade beperkt proberen te houden. En daaraan ergert de spectaculaire Grol zich weer.

De tragiek is dat Grol mogelijk inderdaad de beste judoka in zijn discipline is, maar moeilijk kan omgaan met die status. Naast opportunisme en roofbouw op zijn lichaam speelt zijn grote zelfverzekerdheid daarin een rol. Al bij het zien van de loting heeft hij de neiging tegenstanders als kansloos weg te strepen.

Grol kent kennelijk zijn klassiekers niet. Als die onderschatting ergens fataal kan zijn, dan is dat in judo. Zelfs toen hij vol ongeloof over zijn uitschakeling sprak noemde hij zijn verrassende bedwinger Amel Mekic, inderdaad een tamelijk anonieme veteraan, iemand die niet meedoet om de medailles.

Wat een treurige misrekening. De koning van de ippon werd in een wedstrijd die hij met kleine voorsprong controleerde zelf op de rug geworpen. Grol treurde, die 'kansloze' Mekic werd later op de dag Europees kampioen.

"Onderschatting? Van iedereen in het hele schema aan mijn kant heb ik de laatste drie jaar nooit verloren. Ik onderschat niemand, ik ben gewoon de beste. Dit verlies heb ik helemaal mezelf te danken. Misschien ging het wel te makkelijk, ik hoefde niet erg veel te doen."

Zijn coach Maarten Arens was duidelijker in zijn oordeel. "Hij was niet hard en scherp genoeg, te overmoedig. Natuurlijk, iedereen staat verdedigend tegen hem te judoën, iedereen is bang voor hem. Daar moet je mee om kunnen gaan. Henk liet het nonchalant lopen. Ja, dat was absoluut onderschatting. Maar misschien is het wel goed dat dit nu is gebeurd."

Cor van der Geest: "Henk is iemand vol zelfvertrouwen, daar doet hij niet moeilijk over. Dat heeft wel wat, dat kennen we niet in Nederland. Zijn kracht is zijn onverstoorbaarheid en zijn no nonsens. Ik hoop niet dat hij zichzelf daarmee zodanig belast, dat het tegen hem werkt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden