Grootste 'schip' ter wereld gaat op zoek naar aardgas

De Prelude staat in verbinding met zogenaamde 'subsea trees', die de gasvoorraad onder de zeebodem monitoren. Beeld FMC Technologies
De Prelude staat in verbinding met zogenaamde 'subsea trees', die de gasvoorraad onder de zeebodem monitoren.Beeld FMC Technologies

Shell heeft het grootste schip ter wereld gebouwd. De 'Prelude' (488 meter lang, 600.000 ton) moet aardgas gaan oppompen vanaf de zeebodem.

Joachim Springer

Het rode gevaarte werd gisteren te water gelaten in het Zuid-Koreaanse Geoje. Shell was de opdrachtgever, maar het schip werd gebouwd door Samsung Heavy Industries, de tak van het bedrijf dat zich bezighoudt met dit soort monsterprojecten in plaats van persoonlijke gadgets.

Vloeibaar maken
De Prelude is ontworpen om aardgasvoorraden die zich onder de zeebodem bevinden op te pompen, vloeibaar te maken en door te sluizen naar kleinere schepen die de brandstof naar het vasteland brengen. Het schip is in staat het opgepompte aardgas direct aan boord te verkoelen. Daardoor wordt het vloeibaar en 600 keer zo klein, zodat het makkelijk getransporteerd kan worden.

Boorplatform
Technisch gezien is de Prelude geen schip. Het gevaarte vaart namelijk niet zelf, maar moet door sleepboten verplaatst worden. Het functioneert ook meer als een boorplatform dan als een schip. Zodra hij op zijn plaats ligt (in 2017 in de wateren van West-Australië) kan hij daar blijven liggen tot de onderzeese gasvelden uitgeput zijn. Al die tijd zal het vaartuig nauwelijks van zijn plaats komen. Het is ontworpen om orkanen tot de vijfde categorie te weerstaan.

Opmaat voor meer
Shell heeft nu al aangekondigd nog meer en nog grotere 'Preludes' te gaan bouwen. Want hoewel het schip het equivalent van 11.000 tonnen olie per dag kan produceren, is dat nog maar een fractie van wat LNG-fabrieken op het land aankunnen. "Ontwerp er één, bouw er veel", is dan ook het motto van Shell.

De Prelude is 488 meter lang, 74 meter breed en 110 meter hoog. Het gevaarte weegt 600.000 ton. Beeld Shell
De Prelude is 488 meter lang, 74 meter breed en 110 meter hoog. Het gevaarte weegt 600.000 ton.Beeld Shell

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden