Grootste oppositiekrant Hongarije gesloten

Nepszabadsag in de schappen. Beeld AP
Nepszabadsag in de schappen.Beeld AP

Daags na de publicatie van diverse verhalen over corruptie in de hoogste politieke regionen en de bankensector moet de Hongaarse krant Nepszabadsag de deuren sluiten. De officiële reden is dat de krant al jaren verlies maakt, maar journalisten van de krant noemen het een coup. Volgens correspondent Runa Hellinga is de gang van zaken op zijn minst 'eigenaardig' te noemen.

Redactie

Eigenlijk stond er voor vandaag een verhuizing op de planning. In plaats daarvan kregen de werknemers van de Nepszabadsag per koerier te horen dat ze voorlopig niet op hun werk hoeven te verschijnen. Hellinga noemt het niet ondenkbaar dat er een verband is met de onthullingen van de afgelopen weken, 'al doet de krant dat wel vaker'.

Officiële verklaring
Sinds 2007 zou de krant bijna 16,5 miljoen euro verlies hebben geleden. In een verklaring op de website van de Nepszabadsag is te lezen dat uitgeverij Mediaworks van plan is de krant grondig te hervormen en daarom de deuren tijdelijk gesloten heeft. De huidige oplage van de krant bestond uit ongeveer 40.000 exemplaren. In de afgelopen tien jaar zou de krant 74 procent van haar lezers hebben verloren. Daarom is de krant nu stopgezet zodat er 'in rust kan worden nagedacht over de toekomst.'

Afgelopen 30 augustus werd Nepszabadsag overgenomen door Mediaworks. Het is niet helemaal duidelijk wie er achter het bedrijf zitten, maar volgens Hellinga bevinden de eigenaren zich in de directe kring rondom premier Viktor Orbán. "Daarmee is de krant feitelijk in handen van de Hongaarse premier", legt Hellinga uit.

Het is niet voor het eerst dat een Hongaarse krant wordt overgenomen en radicaal wordt hervormd. "Het doet akelig denken aan de situatie met een andere Hongaarse krant: de Magyar Hirlap. Die links-liberale uitgave werd tien jaar geleden opgekocht en binnen twee weken omgevormd tot een rechtse krant waarna zowel journalisten als lezers massaal opstapten", vertelt Hellinga.

Mediastrategie
De sluiting van Nepszabadsag zou onderdeel kunnen zijn van de mediastrategie van Orbán. Een aantal jaar geleden raakte hij zijn media-imperium kwijt toen zijn zakelijke partner besloot zich politiek van hem af te keren. "Het is goed mogelijk dat hij met Mediaworks probeert dat imperium opnieuw op te bouwen, met Nepszabadsag als nieuw vlaggeschip", aldus Hellinga.

Het medialandschap in Hongarije is de laatste jaren aanzienlijk veranderd. Veel print en online publicaties zijn in handen van mensen met nauwe banden met premier Orbán. Het sluiten van Nepszabadsag is dan ook door veel partijen veroordeeld. Ze beschuldigen Orbán ervan dat hij zijn controle over de media blijft uitbreiden. De gematigde rechtse politicus Adam Mirkoczi van de Jobbik-partij zei tegen persbureau AP dat 'het sluiten van Nepszabadsag het laatste voorbeeld is van Orbáns megalomanie'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden