Grootste omzetgroei detailhandel sinds begin crisis

null Beeld anp
Beeld anp

Nederlandse winkeliers hebben in juni 4,7 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Het gaat om de grootste omzetgroei voor de detailhandels sinds juli 2008. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend.

Er werden grofweg 5,1 procent meer producten en diensten verkocht, bij prijzen die gemiddeld 0,4 procent lager waren dan een jaar een eerder. Wat opvalt is de sterke groei van de verkopen via het internet. Hiermee werd ruim 28 procent meer omzet behaald.

Vooral winkels in woninginrichting, drogisterijen en kledingzaken deden in juni goede zaken. Op het gebied van woninginrichting werd zelfs voor bijna 13 procent meer aan spullen verkocht. De woonzaken profiteerden van de aantrekkende woningmarkt.

Supermarkten
Met de voedings- en genotsmiddelenbranche ging het in juni eveneens beter, zij het in mindere mate. De omzet van supermarkten groeide met 3,7 procent, terwijl de omzet van de speciaalzaken iets kromp. Ook verkopers in consumentenelektronica kampten nog met een klein omzetverlies, net als de winkels in huishoudelijke artikelen.

Met juni is ook het kwartaalcijfer bekend, aldus het statistiekbureau. In het tweede kwartaal lag de omzet van de detailhandel 1,5 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De verkopen groeiden volgens het CBS met 2,4 procent.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden