Grootste olieconcern ter wereld gedaagd wegens misleiding klimaatcijfers

Een raffinaderij van Exxon in Texas. Beeld Reuters
Een raffinaderij van Exxon in Texas.Beeld Reuters

De openbaar aanklager van New York is een onderzoek begonnen naar het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil over mogelijke misleiding van investeerders en het publiek over de risico's van klimaatverandering en hoe die het bedrijf kunnen raken. Dat meldde de New York Times vannacht.

Aanklager Eric Schneiderman heeft woensdag een dagvaarding gestuurd naar ExxonMobil, het grootste olieconcern ter wereld, met een verzoek om informatie, aldus ingewijden. Het gaat naar verluidt om gegevens die teruggaan tot de jaren zeventig.

Het concern zou bijna veertig jaar hebben gelogen over de impact van klimaatverandering op de resultaten. Onderzoekers van Exxon zouden in de jaren zeventig al hebben ontdekt dat door mensen veroorzaakte uitstoot van schadelijke gassen het klimaat schaadt. Het onderzoek zou zich volgens de New York Times toespitsen op de vraag in hoeverre die resultaten zouden zijn doorgespeeld aan investeerders.

Het olieconcern werd in verlegenheid gebracht door onderzoeken van zowel de website Inside Climate News als een onderzoeksteam van de Columbia University Journalism School en de Los Angeles Times. Die laatste schreef een artikel met als titel: 'hoe Exxon in het onderzoek naar klimaatverandering van leider een scepticus ging'.

Exxon zelf zegt de risico's van klimaatverandering zeer serieus te nemen en dat het concern al lang werkt aan mogelijkheden om de uitstoot terug te dringen. Ook heeft het bedrijf naar eigen zeggen investeerders jarenlang geïnformeerd over de zakelijke risico's van klimaatverandering.

Het onderzoek wordt toegejuicht door milieugroeperingen, die vinden dat meer overheidsinstanties zich moeten aansluiten bij de zaak. Volgens bronnen kan het onderzoek ook worden uitgebreid naar andere oliemaatschappijen. Steenkoolproducent Peabody Energy wordt ook onderzocht door het kantoor van Schneiderman in verband met klimaatverandering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden