Update

Grootste offensief tegen IS in Irak van start rond Mosul

Het konvooi met Iraakse troepen op weg naar het hoofdkwartier van de operatie in Qayyarah. Beeld AP
Het konvooi met Iraakse troepen op weg naar het hoofdkwartier van de operatie in Qayyarah.Beeld AP

De grootste slag in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat in Irak is begonnen. Iraakse militairen zetten vanochtend hun eerste stappen in de opmars richting Mosul, zo'n 350 kilometer boven Bagdad. De veldslag wordt gezien als de moeilijkste voor het Iraakse leger tot nu toe.

Kick Hommes

De Iraakse premier Haider al-Abadi kondigde op de staatstelevisie, gekleed in legerkleding, aan dat zijn troepen 'begonnen waren Mosul te bevrijden van Daesh'. "Het uur van de overwinning is gekomen." Hij sprak de burgers in Mosul toe. "We doen dit voor jullie."

De symbolische waarde van Mosul kan, net als het pas in Syrië veroverde Dabiq, niet worden onderschat, voor beide partijen. Voor IS is Mosul de tweede stad van het kalifaat, na het Syrische Raqqa. Bovendien is het een van de laatse plekken waar de terreurgroep stand kan houden, nu het veel terrein heeft moeten prijsgeven.

Voor Irak is de stad evenzo van belang. Het Iraakse leger werd er weggehoond in 2014, toen Mosul in drie dagen werd overgeleverd aan de IS-strijders. De terugverovering zou een enorme boost geven aan het sindsdien uiteengevallen leger, dat slechts met behulp van milities IS kon terugdringen uit bijvoorbeeld Fallujah.

Het Mosul-offensief is meer dan een jaar voorbereid, maar onenigheden over het te volgen strijdplan zorgden voor vertraging. De planning versnelde toen in juli het belangrijke vliegveld bij Qayarrah werd veroverd, zo'n zestig kilometer onder Mosul. Deze basis is nu het hoofdkwartier van de operatie.

De Iraakse troepen krijgen steun van de Koerdische peshmerga. Zij veroverden maandagochtend zeker zeven kleine dorpen in het zuidoosten en oosten van Mosul.

Hoe gaat de strijd verlopen? Bekijk onze storymap. Wilt u die in volledig formaat lezen? Klik dan hier.

Ingegraven

IS heeft zich naar verwachting diep ingegraven in verschillende wijken van de stad die goed te verdedigen zijn. De stad ligt vol met mijnen en boobytraps, zeggen ooggetuigen. De coalitie, bestaande uit Iraakse troepen met onder meer Franse en Amerikaanse steun, moet waarschijnlijk van wijk tot wijk en van deur tot deur vechten.

Hulporganisaties waarschuwen dat als de bombardementen beginnen duizenden mensen de stad ontvluchten. Dat aantal kan oplopen tot wel een miljoen, schatten hulpverleners. Er is de afgelopen maanden aan zeker vijf kampen in de buurt gebouwd, om de eerste golf op te vangen. Hoe het daarna moet, weet niemand.

Zij die in de stad willen blijven, worden opgeroepen zich zo diep mogelijk in huis te verschuilen. Er zijn al duizenden pamfletten gedropt, waarin staat dat burgers zich niet in de buurt van IS-doelwitten moeten begeven. Of dat mogelijk is, moet nog blijken. Uit geheime beelden blijkt dat de terreurorganisatie materieel en strijders onderbrengt op of rondom publieke plekken.

De coalitie hoopt dat burgers ook IS-strijders doorgeven. Daarvoor is een speciaal nummer ingesteld. Of veel mensen dat gaan doen, is onduidelijk. IS executeerde dit weekend zeker vijftig mensen die een samenzwering tegen de terreurorganisatie planden.

Peshmerga bovenop hun voertuigen als ze bij het eerste licht opstomen naar Mosul. Beeld AP
Peshmerga bovenop hun voertuigen als ze bij het eerste licht opstomen naar Mosul.Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden