Grootste Nederlandse kunstprijs voor Wendelien van Oldenborgh

De kunstwerken van Wendelien van Oldenborgh laten een wereld zien die op televisie en in de krant vaak verscholen blijft. Actuele maatschappelijke onderwerpen, zoals vreemdelingenhaat en de koloniale erfenis, vertaalt ze in film- en beeldinstallaties die de kijker op 'subtiele' manier uitdagen om op een andere manier naar de wereld te kijken.

Volgens de jury van de Dr. A. H. Heinekenprijs neemt Van Oldenborgh (Rotterdam, 1962) daarmee een unieke plaats in in de Nederlandse kunstwereld. Vandaag ontvangt ze deze prijs van 100.000 euro in het bijzijn van koning Willem-Alexander. Het is de grootste beeldende kunstprijs van Nederland, gefinancierd door de gelijknamige stichting. Dit particuliere fonds, door bierbrouwer Alfred Heineken ingesteld als eerbetoon aan zijn vader dr. Henry P. Heineken, geeft sinds 1988 elke twee jaar 100.000 euro aan een 'uitmuntende' kunstenaar die woont en werkt in Nederland; de helft van het geld moet worden besteed aan een publicatie en/of tentoonstelling. Voorzitter Charlene de Carvalho-Heineken reikt de prijs uit.

Van Oldenborgh gebruikt voor haar film- en beeldinstallaties vaak culturele verschillen als uitgangspunt. Toen ze na een jarenlang verblijf in het buitenland terugkwam in Nederland, viel haar op dat het denken over vreemdelingen zo veranderd is. Culturele verschillen worden extreem uitvergroot, zegt ze in een interview met Trouw. "Maar die verschillen zijn er nu eenmaal en ik denk dat heterogeniteit ook productief kan zijn."

Naast de kunstprijs worden ook de vijf Heinekenprijzen op het gebied van wetenschap (200.000 euro) uitgereikt en vijf aanmoedigingsprijzen (10.000 euro) voor jonge wetenschappers. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen selecteert de prijswinnaars van de kunstprijs en de wetenschapsprijzen.

DE VERDIEPING 12 Kijk in een wereld die vaak verborgen blijft

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden