'Grootste humanitaire ramp sinds 1945 dreigt'

Een ondervoed kind in Nigeria. Beeld AP
Een ondervoed kind in Nigeria.Beeld AP

Meer dan twintig miljoen mensen in Jemen, Zuid-Soedan, Somalië en Nigeria dreigen om te komen van de honger. Daarvoor waarschuwen de Verenigde Naties, die de ‘grootste humanitaire ramp’ sinds 1945 vrezen.

Redactie

“We kijken hier naar een hele verloren generatie van ondervoede en straks overleden kinderen, die nooit een toekomst zullen hebben: ze volgen geen schoolloopbaan, ze worden geen toekomstige werkkrachten om de economie weer op te krikken”, waarschuwde VN-chef voor noodhulp Stephen O’Brien vrijdag in de Veiligheidsraad. “Alle inspanningen die we tot nu toe hebben geleverd om de economische toestand in de betrokken landen weer te verbeteren, zullen zo tenietgedaan worden.”

Hij bracht de afgelopen maanden een bezoek aan de vier landen en schrok van wat hij daar zag. “Mensen zullen er de hongersdood sterven. De situatie voor de mensen in die landen is verschrikkelijk en zonder een grote internationale reactie wordt het nog erger. Alle vier de landen hebben één zaak gemeen: een conflict. Dat betekent dat wij, de VN, de mogelijkheid hebben verdere ellende en lijden te verhinderen.”

De crisis zat er al langer aan te komen. Hulporganisaties voorspelden de hongersnood vorig jaar al, vanwege een combinatie van extreme droogte als gevolg van klimaatverandering en oorlog.

In navolging van de nieuwe secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres eerder deze maand en Unicef eerder dit jaar, riep O’Brien landen daarom gisteren op om een gecoördineerde actie te starten. “Om precies te zijn, hebben we voor juli 4,4 miljard dollar nodig.” Nederland maakte gisteren al bekend dat het twee miljoen euro overmaakt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

VN-chef Stephen O'Brien in Somalië. Beeld AP
VN-chef Stephen O'Brien in Somalië.Beeld AP

Jemen

Vooral in Jemen, waar sinds twee jaar een burgeroorlog is, is de nood hoog. Twee derde van de bevolking, bijna negentien miljoen mensen, heeft hulp nodig, aldus O’Brien. “Zeven miljoen mensen lijden honger en weten niet waar hun volgende maaltijd vandaan moet komen.” De afgelopen twee maanden zouden al meer dan 48.000 inwoners het land ontvlucht zijn, elke tien minuten overlijdt een kind aan een ziekte die te genezen is.

Op 25 april houdt de VN een donorconferentie voor Jemen. Van de benodigde twee miljard dollar voor het armste Arabische land is pas 6 procent bij elkaar gebracht.

Zuid-Soedan

Ook in Zuid-Soedan ligt een burgeroorlog aan de basis van het voedseltekort. O’Brien: "Het voedseltekort is door mensen veroorzaakt. Partijen in het conflict zijn ook partij in het voedselgebrek. Dat geldt ook voor degenen die niet ingrijpen en het geweld stoppen."

7,5 miljoen Zuid-Soedanezen hebben hulp nodig. Een miljoen kinderen zijn ondervoed.

Somalië en Nigeria

Ook in Somalië heeft meer dan de helft van de bevolking hulp nodig. Dat zijn meer dan zes miljoen mensen. “Vrouwen en kinderen in Somalië zijn wekenlang op zoek naar voedsel en water. Zij hebben niets meer om van te leven en trekken naar de steden”, aldus O'Brien, die de droogte en de aanwezigheid van terreurgroep Al-Shabaab als oorzaken aanwijst.

In het noodoosten van Nigeria zijn 2,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen voor de islamitische terreurgroep Boko Haram.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden