Grootste fusie aller tijden

Het gonst al een tijdje van de geruchten, maar het begint er nu echt op te lijken dat Deutsche Telekom en Telecom Italia hun krachten gaan bundelen. Deutsche Telekom zou omgerekend 235 miljard gulden over hebben voor het voormalige Italiaanse staatsbedrijf en dat geheel willen voldoen in aandelen. Mocht dat inderdaad gebeuren, dan is het Amerikaanse olieconcern Exxon een record kwijt: dat betaalde vorig jaar ongeveer 165 miljard gulden voor de overname van concurrent Mobil en dat was toen de grootste overname ooit.

De deal is in nóg een opzicht opmerkelijk. Fusies en overnames zijn schering en inslag in telecom-land. Maar een samengaan van twee enorme voormalige staatsbedrijven is een unicum. Het is bepaald niet uitgesloten dat er in Italië een storm zal opsteken als de beide telecomconcerns 'samengaan'. Omdat Deutsche Telekom groter is dan Telecom Italia zal Deutsche 60 procent van de aandelen van het nieuwe bedrijf in handen krijgen, zo wordt verwacht. De bedrijven zelf zullen een samengaan ongetwijfeld verkopen als een fusie. Maar de term 'overname' kan net zo goed. In Italië zal het 'uitverkoop' heten.

Deutsche Telekom was met een omzet van ruim 70 miljard gulden al het grootste telecombedrijf van Europa. Met Telecom Italia erbij wordt het, qua omzet, bijna 2,5 keer zo groot als de Europese nummer twee: France Télécom. In de wereld bezet Telecom Transalpina, zoals het fusiebedrijf al is genoemd door het Duitse Handelsblatt, na het Japanse NTT de tweede plaats. Wel is het bedrijf groter dan de Amerikaanse telecomreuzen. Van die reuzen is AT & T (nog) de grootste, maar dat bedrijf wordt voorbijgestreefd als Bell Atlantic en GTE hun fusieplannen hebben beklonken.

En KPN? Dat is, in vergelijking met veel andere Europese telecombedrijven, geen kleintje. Maar de omzet van 17,7 miljard steekt toch wat schril af bij die van 'Telecom Transalpina'. Vandaar dat analisten er al weer druk op speculeren dat ook KPN binnenkort onderdeel wordt van een groot concern. Van KPN-topman Wim Dik hoeft dat overigens nog niet. Hij wil KPN graag nog vijf jaar zelfstandig houden, zo zei hij tenminste in februari in Trouw. redactie economie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden