Cryptofinance

Grootste cryptobeurs ter wereld krijgt miljoenenboete van DNB

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

De grootste cryptobeurs van de wereld, Binance, heeft een boete van ruim 3,3 miljoen euro gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB).

ANP

Het bedrijf Binance bood in Nederland cryptodiensten aan zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB, meldt de toezichthouder. DNB zegt er bij het bepalen van de boete rekening mee gehouden te hebben dat Binance de grootste cryptopartij ter wereld is, goed voor een dagelijks handelsvolume van 13,7 miljard dollar.

Binance zou in Nederland daarbij een zeer groot aantal klanten hebben. Bovendien heeft Binance volgens DNB concurrentievoordeel genoten doordat de onderneming geen heffingen aan DNB afdroeg of andere toezichtgerelateerde kosten moest maken door het ontbreken van de registratie. Het is voor het eerst dat de toezichthouder op deze wijze zijn tanden laat zien in de cryptosector.

Illegale praktijken

In augustus vorig jaar stuurde de centrale bank al een waarschuwing uit over de illegale praktijken van Binance. Maar daar werd door de onderneming niet direct op gereageerd. Volgens DNB heeft de cryptobeurs zich heel lang niet aan de regels gehouden; van mei 2020 toen de registratieplicht werd ingevoerd tot in ieder geval begin december vorig jaar, toen de toezichthouder zijn onderzoek afrondde.

Toch had de boete nog hoger kunnen uitvallen. Uiteindelijk heeft DNB de geldstraf met 5 procent gematigd, onder meer omdat er inmiddels toch een registratieaanvraag is gedaan. Ook zou Binance gedurende het hele proces relatief transparant zijn geweest over zijn bedrijfsvoering.

Binance heeft de benodigde registratie nog altijd niet, want DNB is de aanvraag nog aan het beoordelen. Zolang dat proces loopt, mag het bedrijf formeel geen diensten aanbieden in Nederland, al betekent dat niet dat mensen die al klant zijn bij de cryptobeurs nu opeens hun account verliezen. Voor de klanten verandert er eigenlijk niets. Binance is het overigens niet eens met de gang van zaken en heeft begin juni al bezwaar aangetekend tegen de boete. De bezwaarprocedure loopt ook nog.

Binance heeft al langer een reputatie dat het van alles doet om onder toezicht uit te komen. Zo is het bedrijf officieel gevestigd op de Kaaimaneilanden. Er is een kantoor in Singapore, maar het bedrijf heeft geen officieel hoofdkantoor. Oprichter Changpeng Zhao zei eerder dat dit is omdat het bedrijf decentraal werkt, net als de cryptomunten waar het in handelt. Binance werd in 2017 opgericht. Meerdere toezichthouders in de wereld hebben Binance al te verstaan gegeven dat zijn werkwijzen niet door de beugel kunnen.

Lees ook:

Chinese centrale bank verklaart alle bitcoin- en andere cryptotransacties illegaal

China heeft een nieuwe stap genomen in de strijd tegen cryptocurrency. In een verklaring van de Chinese centrale bank staat dat vanaf nu alle transacties met digitale munten, zoals de bitcoin, verboden zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden