Grootste centrum psychiatrie op komst in Amsterdam

(Novum) - Het VU medisch centrum (VUmc) van Amsterdam wil het grootste psychiatrische centrum van Nederland opzetten. Het centrum laat woensdag weten hiervoor intensiever te gaan samenwerken met de Stichting Buitenamstel Geestgronden (SBG). De SBG is in januari ontstaan uit een fusie tussen twee GGZ-instellingen. Eén van die instellingen doet sinds 85 jaar onderzoek naar psychische klachten.

Ongeveer één op de drie patiënten in het medisch centrum heeft naast lichamelijke ook psychische klachten. Die klachten worden volgens het centrum nu vaak niet goed behandeld. Door samen met het SBG onderzoek te doen, wil het VUmc in de toekomst beter omgaan met psychische klachten. "Hoe we dat gaan doen, weten we nog niet", zegt een woordvoerder van de SBG. "We gaan nu juist onderzoeken wat het beste is."

De SBG regelt voor het VUmc ook de behandeling van psychische patiënten aan huis. "Maar er is nog geen paasafdeling waar we ze kunnen opnemen", zegt de woordvoerder. "We bekijken of dat nodig is en of we zoiets op kunnen zetten." Een 'paasafdeling' is een afdeling waar psychiatrische patiënten permanent kunnen worden ondergebracht.

Eerder was de psychiatrie een aparte tak in de gezondheidszorg, stelt het medisch centrum. Maar tegenwoordig groeien de lichamelijke en de geestelijke gezondheidszorg naar elkaar toe. In de top tien van chronische ziekten staan bijvoorbeeld vier psychische stoornissen: depressie, dementie, schizofrenie en verslaving.

Bij het Academisch Medisch Centrum (AMC) van Amsterdam is een soortgelijke ontwikkeling zichtbaar als bij het VUmc. Het AMC bij de Universiteit van Amsterdam opent woensdag de nieuwbouw van de psychiatrische afdeling. Die ligt, in tegenstelling tot de oude afdeling, naast het ziekenhuis. "De afdelingen kunnen zo makkelijker met elkaar samenwerken", zegt een woordvoerder. Niet alleen kunnen patiënten met lichamelijke klachten nu makkelijker voor psychische klachten worden behandeld. "Als we een scan van de hersenen van een psychische patiënt willen maken, is dat nu ook sneller te regelen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden