Grootste cao-loonstijging sinds 2009, het meest in het onderwijs

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

De stijging van de cao-lonen is in bijna zeven jaar niet zo hoog geweest als in het derde kwartaal van 2016. Ten opzichte van een jaar eerder was de toename 2,1 procent. Het verschil met de inflatie is in dertig jaar niet zo groot geweest. Al komt dat grotendeels doordat de inflatie momenteel heel laag staat; op nul.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren. De prijsontwikkeling van kleding en schoenen had in september een verlagend effect op de inflatie. Kleding en schoenen waren 1,1 procent goedkoper dan een jaar eerder. Hetzelfde geldt voor bungalowparken. Een weekje of weekend weg kost nu minder dan een jaar geleden. De lage inflatie in combinatie met een loonstijging is goed nieuws voor de koopkracht van de werknemers.

De lonen stegen in het derde kwartaal het meest in het onderwijs met 4,5 procent. Dit komt door de afgesproken loonsverhogingen in de vier grote onderwijscao's. Ook de overheid kent een hoge stijging, van 3,5 procent. Het gaat hier wel om een inhaalslag na een periode waarin bij veel overheidscao's de nullijn werd gehanteerd, merkt het CBS op.

Zo luidt ook de reactie van CNV-voorzitter Maurice Limmen. Hij spreekt van 'aardige cijfers' maar wijst er nadrukkelijk op dat met name in de publieke sector nog wel een inhaalslag gemaakt moest worden.

"Daar hebben mensen jarenlang op nul gestaan en daar zien we nog steeds een achterstand op de marktsector."

In de financiële dienstverlening namen de lonen met 0,8 procent het minst toe. Deze sector is door de financiële crisis zwaar getroffen waardoor de loonruimte bij banken en verzekeraars beperkt was en nog steeds is. Ook in de zorg is het karig met 1,3 procent.

Dat het stukken beter gaat met de lonen in de handel en de bouw is te danken aan de verbeterde economie. Er is nu ruimte voor werkgevers om wat meer te geven aan hun werknemer, verduidelijkt het CBS.

In 2016 verlopen in totaal 436 cao's. Tot en met augustus zijn 250 daarvan - 57 procent - al vernieuwd. Procentueel is dat evenveel als in vorige jaren. De gemiddelde afgesproken loonstijging in de eerste zeven maanden van 2016 was 1,5 procent.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden