Grootste aantal vluchtelingen in Nederland sinds tien jaar

Een groep asielzoekers op weg naar de Zeelandhallen in Goes. De hallen zijn in gereedheid gebracht voor de opvang van vluchtelingen door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).Beeld anp

Nederlandse asielzoekerscentra raken overvol als gevolg van de aanhoudende instroom van nieuwe vluchtelingen. In tien jaar is het aantal vluchtelingen in Nederland niet zo hoog geweest. Dat meldt de NOS vandaag op basis van cijfers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Op dit moment zitten er 27 duizend vluchtelingen in de azc's, het hoogste aantal in tien jaar. Volgens het COA komt dit omdat zeker de helft eigenlijk zou moeten doorstromen naar een eigen huis, maar er geen huizen voor hen beschikbaar zijn. Hierdoor houden zij plekken bezet in de azc's.

Ook speelt mee dat familieleden de asielzoekers steeds vaker achterna reizen. Wanneer een familielid een vluchtelingenstatus heeft gekregen, bijvoorbeeld de vader, mag de rest van het gezin ook naar Nederland komen. De laatste jaren hebben veel asielzoekers hier gebruik van gemaakt.

Verdubbeld
"Dit betekent dat we niet één persoon, maar gemiddeld drie tot vier mensen extra moeten opvangen", zegt de woordvoerder van COA tegen NOS. "De zogenoemde gezinsherenigers krijgen niet gelijk een huis bij aankomst, vaak moeten zij nog lang wachten in een asielzoekerscentrum voordat er een huis beschikbaar komt."

Asielzoekers in Nederland

Asielzoekers in Nederland
In de eerste helft van dit jaar vroegen bijna 14,5 duizend mensen asiel aan, dat zijn 1500 meer dan in de eerste helft van 2014. De grootste stijging behelst de groep familieleden van vluchtelingen die in Nederland een verblijfsvergunning hebben gekregen. Dat aantal steeg van 4000 naar 4700.

De afgelopen vijf jaar is het aantal vluchtelingen dat recht heeft op een woning meer dan verdubbeld. In 2010 ging het nog om 5300 vluchtelingen, op dit moment is dit aantal al opgelopen tot 12 duizend.

Nog geen recordaantal
Het COA onderhandelt momenteel met gemeentes over nieuwe locaties voor noodopvang en woningen om de huidige centra te ontlasten. Vorige maand openden er al twee nieuwe azc's in Goes en Zwolle.

Hoewel het aantal asielzoekers stijgt, zit Nederland nog niet op het niveau van 2001. Toen waren er 83801 asielzoekers in Nederland. Dit aantal daalde na 2001 door de nieuwe, strengere vreemdelingenwet die toenmalig staatssecretaris van Justitie Job Cohen destijds invoerde.

De onlangs aangelegde opvanghallen in Goes.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden