Grootse registratie van Van Zwedens eerste Wagner-opera

(Trouw)

Op 2 februari 2008 dirigeerde Jaap van Zweden een historische uitvoering van Wagners ’Lohengrin’ in de ZaterdagMatinee. Deze krant kopte bij dit Wagner-debuut: ’Van Zweden meldt zich met ’Lohengrin’ bij Wagnerianen’. Ook andere kranten spraken van een groots Wagner-debuut. Iets meer dan een jaar later is het vervolg op die belangwekkende gebeurtenis aanstaande. Vandaag om 11.00 uur begint in het Concertgebouw en live op Radio 4 onder leiding van Van Zweden de uitvoering van opnieuw een kloeke Wagner-partituur: ’Die Meistersinger von Nürnberg’.

Ondertussen verscheen de veelbejubelde ’Lohengrin’ in een cd-box. Het kan dus wel! Al jaren is er de roep van vele liefhebbers in binnen- en buitenland om de populaire opera-uitvoeringen van de ZaterdagMatinee op de een of andere manier voor het nageslacht te bewaren. Door allerlei gedoe met rechten en dergelijke lukte dat tot nu toe alleen met de uitvoering van Bellini’s ’La sonnambula’ uit 1992 (met Luba Orgonasova in de titelrol, gedirigeerd door Alberto Zedda), die op het cd-label Naxos uitkwam. Wie daarna hoopte op meer, kwam bedrogen uit.

Maar het Muziekcentrum van de Omroep heeft sinds kort met QuattroLive een eigen cd-label. Na een paar eerdere concertregistraties op cd verraste het label dus nu met de ’Lohengrin’-box. En om het maar meteen helemaal goed te doen, herbergt die box niet alleen de drie cd’s met de geluidsopnamen, maar ook twee dvd’s met de registratie die de NPS met camera’s in de zaal maakte. En als toetje is daarop ook nog een 40 minuten durende the making of-documentaire te zien.

Wat goed dat de middelen zijn gevonden om tot deze uitgave te komen. Want wat we hier in handen hebben, is niet alleen een historisch document, maar ook nog eens een fantastische uitvoering die zich kan meten met opnamen op de internationale markt. Benieuwd wat men er in het buitenland over te zeggen heeft als de cd’s daar op de burelen van muziekcritici belanden. In Klaus Florian Vogt en Anne Schwanewilms vond de matinee een verrassende bezetting voor de rollen van Lohengrin en Elsa. Niet de loeistemmen die men vaak met Wagner vereenzelvigt, maar fijnzinnige liedzangers die zich laten leiden door de tekst, en die toch door de orkestrale climaxen heen hoorbaar blijven. Prachtig hoe dit etherische paar vocaal belaagd wordt door het duistere duo Marianne Cornetti (Ortrud) en Eike Wilm Schulte (Telramund). Vooral Cornetti ontketent onvoorstelbare decibelstormen en imponeert in de beroemde korte explosies in haar partij.

Maar boven alles is deze ’Lohengrin’ een triomf voor Van Zweden, het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Vanaf de eerste, uitermate lastige maten, hangt er grootsheid in de lucht. Ruim drie-enhalf uur later hebben orkest en dirigent niets aan glans, concentratie en energie ingeleverd. Fijn om dat nu steeds opnieuw te kunnen ervaren. Ook de ’Meistersinger’ van vandaag komt op cd. (PvdL)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden