Grootse herdenking Market Garden in 2014

Zo'n duizend parachutisten uit Nederland, België, Engeland, Canada, Duitsland en Amerika springen boven de Ginkelse Heide met een parachute uit een vliegtuig. De jaarlijkse dropping van parachutisten is onderdeel van de herdenking van De Slag om Arnhem Beeld ANP
Zo'n duizend parachutisten uit Nederland, België, Engeland, Canada, Duitsland en Amerika springen boven de Ginkelse Heide met een parachute uit een vliegtuig. De jaarlijkse dropping van parachutisten is onderdeel van de herdenking van De Slag om ArnhemBeeld ANP

Operatie Market Garden wordt in 2014 voor het eerst in 20 jaar weer groots herdacht. De organisatie heeft dat zaterdag aangekondigd in Veghel, de Brabantse plaats die in september volgend jaar het centrum zal zijn van een lange week vol activiteiten. De organisatie verwacht rond 1 miljoen toeschouwers uit binnen en buitenland.

Zeventig jaar na het beroemde offensief is volgens de organisatie het uitgelezen moment voor de herdenking omdat de generatie bevrijders bijna uitgestorven is. 'We staan op een kantelpunt. Het is de laatste kans om de verhalen uit eerste hand te horen', vertelde voorzitter Carli Nelissen zaterdag.

Op zondag 14 september vertrekt een colonne met 600 historische militaire voertuigen vanuit Leopoldsburg in België naar Veghel. Parachutisten springen uit historische vliegtuigen en bij Son wordt weer een Baileybrug gebouwd.

In Veghel wordt een groot basiskamp opgericht met legertenten zoals dat er in 1944 ook uitzag. Het kamp is de hele week open voor het publiek. Op zaterdag 20 september trekt de stoet richting Nijmegen waar onder ander de Waaloversteek bij Nijmegen wordt nagespeeld met amfibievoertuigen.

Operatie Market Garden was een geallieerd offensief tijdens de Tweede Wereldoorlog, in september 1944. Duizenden luchtlandingstroepen landden in bezet Nederland om bruggen te veroveren waarover de geallieerden door zouden kunnen stoten naar het Duitse achterland. De operatie mislukte. Duizenden burgers en militairen verloren het leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden