Grootse eenzaamheid

Onafzienbare taiga's, mysterieuze wouden, huiveringwekkende stilte: het Noorden maakt in de reiziger hoogst romantische verlangens los. De boeken op deze pagina stellen u in staat in gedachten mee te reizen, zonder het koud te krijgen.

Selma Lagerlöf: Niels Holgerssons wonderbare reis (1906) Dierenpester Niels wordt voor straf verkleind tot kaboutergrootte en reist op de rug van een gans naar het hoge noorden van Zweden. Bedoeld als speelse les aardrijkskunde, werd 'Niels' een wereldberoemd jeugdboek.

W.F. Hermans: Nooit meer slapen (1966) Dé Nederlandse Scandinavië-klassieker. Jonge geoloog reist naar noordelijk Noorwegen, waar zijn wetenschappelijke ambities jammerlijk stranden. Meteen na de beroemde beginzin ('De portier is een invalide.') hangt er een doem over de expeditie. De van muggen vergeven taiga deed het imago van dit land als toeristenbestemming geen goed.

Bruce Chatwin: In Patagonië (1977) Strikt genomen een reis naar het zuiden, maar Patagonië is even koud, bar en groots als wat Europeanen als noordelijk beschouwen. Chatwin (1940-1989) reisde vanaf Buenos Aires via Patagonië naar Vuurland, het zuidelijkste puntje van Latijns-Amerika. Dit boek betekende zijn doorbraak als reisschrijver.

Colin Thubron: In Siberië (1999) Reis door een Siberië dat niet meer communistisch is. Thubron is een briljant reisschrijver die je het land laat ruiken, zien, horen én voelen en die veel oog heeft voor de bewoners, van sjamanen tot stalinisten en politiek gevangenen die niet meer terug kunnen. Via hen vertelt Thubron ook veel over de geschiedenis van deze noordelijke regio.

Anna Woltz: Tien dagen in een gestolen auto (2008) Jeugdboek. Camilla wordt door haar moeder naar Zweden gestuurd: "Mijn oude leven kon me drie weken niet gebruiken." Maar ze belandt onverwacht in een spannende roadtrip die haar per Saab 96 naar het hoge Noorden voert. De bestuurder is zestien, zijn broertje dertien. Op de achterbank ligt een huilende baby.

David Vann: Legende van een zelfmoord (2010). Meesterlijk debuut van de uit Alaska afkomstige schrijver bevat een aantal verhalen met verwante thematiek. In het centrale verhaal verleidt een vader (eigenlijk tandarts) zijn zoon om met hem samen een jaar de hoog-noordelijke wildernis in te trekken, samen een hut te bouwen en helemaal van de natuur te leven. De vader blijkt labiel, de jongen hoort hem 's nachts huilen. Het verblijf wordt een ramp.

Stefan Enter: Grip (2011) Twintig jaar na een nog steeds niet helemaal opgehelderd bergklim-incident op de ijzige Lofoten, zien vier bevriende klimmers elkaar terug. Onder hen is één vrouw. Verfijnde tekening van vriendschap, jaloezie en de vraag hoe we in een onzeker bestaan houvast vinden.

Sylvain Tesson: Zes maanden in de Siberische wouden (2012) Deze Fransman zocht zelf de eenzaamheid van de Siberische wouden op en doet daarvan aanstekelijk verslag. "Geen toegangswegen, sporadisch bezoek. 's Winters -30 graden celsius, 's zomers beren in de buurt. Kortom, het paradijs."

Jón Kalman Stefánsson: Het verdriet van de engelen (2012) Een nuchtere postbode en een poëtische jongen zijn tijdens een barre tocht op IJsland geheel op elkaar aangewezen. Met dit gegeven en dankzij zijn melodieuze taal overtuigt Stefánsson ons van zijn visie op poëzie als een kracht die de wereld kan veranderen.

Arnaldur Indridason: Verdwijnpunt (2012) Thriller. In het allerkoudste deel van IJsland zoekt inspecteur Erlendur Sveinsson naar een jonge vrouw die jaren geleden verdween, en naar zijn eigen ouderlijk huis dat inmiddels een ruïne is geworden. Alle getuigen die hij probeert te horen zijn mogelijk nog killer dan de stormen die boven de gletsjer woeden.

Kim Leine: De profeten in de eeuwigheidsfjord (2013) De bekering van Groenland ging niet zonder slag of stoot. Deze niet heel verfijnd geschreven, maar wel meeslepende Deense roman herinnert aan de missers van Deense zendelingen die zich noordwaarts begaven. Dankzij Leine's plastische beschrijvingen waan je je al snel in achttiende-eeuws Groenland.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden