Grootscheepse vernieuwing Rotterdam-Zuid

Ambitieus akkoord Rijk en gemeente 35.000 huizen opgeknapt of vervangen

Rotterdam-Zuid staat aan de vooravond van een ingrijpende metamorfose. In totaal 35.000 woningen, een derde van het totaal, worden de komende jaren grondig opgeknapt of vervangen.

Het rijk en de gemeente Rotterdam hebben deze afspraak vastgelegd in een akkoord, met de titel 'Nationaal Programma Kwaliteitssprong Zuid'. Het stuk wordt vanmorgen ondertekend en gepresenteerd door minister Donner (CDA, binnenlandse zaken) en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. In het akkoord, in handen van deze krant, staat ook dat jaarlijks 18 miljoen euro extra wordt geïnvesteerd in de 'talentontwikkeling' van de jeugd 'op Zuid'. Rotterdam en het rijk delen deze kosten.

Deze plannen vormen het antwoord op het alarmerende verslag dat Wim Deetman en Jan Mans begin dit jaar over Rotterdam-Zuid schreven. De oud-burgemeesters (Den Haag en Enschede) repten over een gebied met 'on-Nederlandse problemen'. Rotterdam-Zuid telt 200.000 inwoners, evenveel als Groningen of Eindhoven. Vooral het middengebied - de wijken Bloemhof, Hillesluis, Afrikaanderwijk, Feijenoord, Tarwewijk, Carnisse en Oud-Charlois - kent hardnekkige sociaal-economische achterstanden. Er is meer werkloosheid, meer criminaliteit en meer armoede dan elders in de stad.

Deetman en Mans kwamen tot de pijnlijke conclusie dat de problemen Rotterdam over de schoenen lopen. Zonder hulp van het Rijk kan de stad deze niet oplossen. Zuid trekt veel kansarme nieuwkomers aan, vooral door de eenzijdige en rotte woningvoorraad. Om dat probleem te verhelpen moeten minimaal vierduizend verpauperde particuliere panden worden opgekocht. De - onrendabele - kosten hiervan bedragen 400 miljoen euro. Uit het akkoord wordt niet duidelijk welk bedrag voor rekening van het Rijk komt. Er staat wel dat 'het verbeteren of vervangen van de woningvoorraad' vraagt om een investering 'die niet alleen uit Rotterdam kan komen'.

Het geld voor de talentontwikkeling wordt onder andere gebruikt om wijkscholen op te richten en langere schooldagen te financieren. Rotterdam-Zuid is relatief jong. In het als problematisch bestempelde middengebied is 40 procent van de bewoners jonger dan 23 jaar. Volgens gemeente en Rijk biedt dat kansen. Jongeren moeten nadrukkelijk worden opgeleid voor het werk in de zorg en de techniek, sectoren waar banen in overvloed zijn.

Wie nu succesvol is, trekt het liefst weg uit Zuid, richting de andere kant van de Maas of naar de randgemeenten. De plek die achterblijft wordt ingenomen door laagopgeleiden. Rijk en gemeente willen daarom de Rotterdamwet, bedoeld om kansarme nieuwkomers uit slechte wijken te weren, uitbreiden naar een groter deel van Zuid.

Alle maatregelen moeten ertoe leiden dat uiterlijk in 2030 de ergste problemen zijn verholpen. De ambitie is, stellen gemeente en Rijk, dat 'als je op Zuid bent opgegroeid, je er wilt blijven. Of je wilt er terugkomen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden