Grootscheepse Navo-oefening in Zuid-Europa

Amerikaanse mariniers landen voor operatie Trident Juncture op een strand ten zuiden van Lissabon. Beeld afp
Amerikaanse mariniers landen voor operatie Trident Juncture op een strand ten zuiden van Lissabon.Beeld afp

Het wordt de grootste Navo-oefening sinds 2002. Operatie Trident Juncture, die vandaag begint, moet aantonen dat het Atlantische militaire bondgenootschap van 28 landen in staat is "te reageren op dreigingen uit ongeacht welke richting", aldus de Amerikaanse Navo-ambassadeur Alexander Vershbow. Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar doelt op Rusland menen analisten.

Petra Janbroers

Dit jaar heeft de Navo al 300 kleinere oefeningen gehouden, in juni nog in Polen en Zweden met 15.000 man uit negentien lidstaten. Sinds Moskou de Krim illegaal annexeerde en de seperatisten in Oost-Oekraïne blijft steunen, voelen de voormalige Oostbloklanden aan de Europese buitengrenzen zich niet op hun gemak. In maart nog oefende Rusland met 80.000 troepen op een invasie in Litouwen.

Nu Rusland zich in de oorlog in Syrië aan de zijde van president Assad lijkt te hebben geschaard, staat ook Navo-lid Turkije op scherp. Vrijdag schoten de Turken een drone uit hun luchtruim, vlakbij de grens met Syrië. Maandag zei premier Ahmet Davotuglu dat het onbemande luchtvaarttuig van Russische makelij was, wat door Moskou wordt ontkend.

Intussen staan in de falende staten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten de deuren wijd open voor extremisten en terroristen. De Navo zegt te vrezen dat die staten eens over lange-afstandsraketten zullen beschikken.

Tweehonderd vliegtuigen
Acht Navo-landen, waaronder Nederland, oefenen daarom dezer dagen bij Schotland op het onderscheppen van een ballistische raket. Nederland zal de raket vanaf het fregat De Zeven Provinciën met speciale radarsystemen opsporen. De oefening moet echter vooral de Russen afschrikken.

Tijdens Trident Juncture trainen de Navo-landen tot 6 november op zestien plekken in, rond en boven Italië, Spanje en Portugal, met 36.000 troepen, zo'n tweehonderd vliegtuigen en zeventig schepen uit 33 landen.

De organisatie heeft zestien niet-Navo-landen als waarnemer uitgenodigd, waaronder Rusland. "Wij zoeken met niemand de confrontatie", zei Vershbow maandag bij de ceremoniële aftrap op de militaire basis van de Italiaanse luchtmacht Trapani-Birgi op Sicilië.

Artikel 5
Maar de Amerikaanse Navo-opperbevelhebber Philip Breedlove waarschuwde: "Met Trident Juncture sturen we een zeer duidelijke boodschap aan elke potentiële agressor. Elke poging om de soevereiniteit van één Navo-lidstaat te schenden, zal resulteren in militaire betrokkenheid van alle 28 geallieerde naties." Hij verwees naar artikel 5 van het Navo-handvest: kom aan één van ons, en je komt aan ons allen.

Nederland heeft een grote inbreng in de oefening, met schepen, mariniers, het Stingerpeleton, helikopters en een KDC-10-transportvliegtuig. De hoofdrol is volgens het ministerie van defensie weggelegd voor de Koninklijke Marine die vijf schepen, waaronder de Bruinvis (onderzeeboot) en mijnenjager Zr. Ms. Urk, stuurt.

Op het strand van het Spaanse Sierra Del Retin worden amfibische landingen vanaf zee geoefend, ondersteund door landmachtmilitairen met luchtverdedigingsmiddelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden