Met updates

Grootschalige aanval met ransomware treft nu ook Nederland

De containerterminal van APM op de Maasvlakte. Het havenbedrijf ligt stil na een ransomware-aanval.  Beeld ANP
De containerterminal van APM op de Maasvlakte. Het havenbedrijf ligt stil na een ransomware-aanval.Beeld ANP

In heel Europa hebben bedrijven en overheden opnieuw computerproblemen door een grote aanval met zogenaamde 'ransomware', gijzelsoftware.

Redactie

Containergigant Maersk meldt dat haar IT-systemen eruit liggen door een cyberaanval. Ook zeventien containerterminals van Maersks dochterbedrijf APM, waaronder twee in Rotterdam, zijn volgens RTV Rijnmond besmet met de gijzelsoftware. Volgens computerbeveiligingsbedrijf Fox-IT zijn ook andere Nederlandse bedrijven getroffen.

Ook pakketvervoerder TNT Express liet weten dat het last heeft van 'inmenging' in sommige systemen. Het bedrijf is bezig de situatie in kaart te brengen en maatregelen te treffen. Medicijnfabrikant MSD is ook getroffen door een cyberaanval. Het gaat om de locaties in Oss en Haarlem, en waarschijnlijk ook om fabrieken in andere landen. De productie ligt deels stil. Het bedrijf kan niet zeggen of er sprake is van ransomware en hoe lang het duurt om de systemen te herstellen.

De Russische oliegigant Rosneft meldt dat haar servers zijn gegijzeld. Ook in Oekraïne, Noorwegen en India worden problemen gemeld. De Oekraïense premier Volodymyr Groysman zei dat de omvang van de cyberaanval in zijn land 'ongeëvenaard' is, maar dat er geen 'vitale systemen' zijn getroffen.

Gijzelsoftware

Bij ransomware-aanvallen worden computers op afstand ‘gegijzeld’ door computercriminelen. Zij geven pas weer toegang tot de computer als het slachtoffer een bepaald geldbedrag betaalt. Op computers die vandaag werden gegijzeld wordt gevraagd om een betaling van 300 dollar in bitcoins. Dit werd ook gevraagd bij de grootschalige ransomware-aanval van begin mei. Toen werden computersystemen in meer dan zeventig landen platgelegd door een aanval met ransomware met de naam ‘Wannacry’.

Volgens een Zwitserse overheidsdienst worden de problemen ditmaal veroorzaakt door ransomware met de naam Petya. Of die software vergelijkbaar is met Wannacry, weet Fox-IT ook nog niet. "We zijn de ransomware nog aan het analyseren", laat een woordvoerder weten.

Dit bericht wordt aangevuld.

Lees ook: Gijzelsoftware zet land op scherp: de vraag is niet óf, maar wanneer de aanval komt

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden