Grootschalig onderzoek naar misbruik in de sport

NOC NSF logo Beeld NOC NSF
NOC NSF logoBeeld NOC NSF

NOC-NSF begint binnen enkele weken met een grootschalig onderzoek naar misbruik in de sport. “Inmiddels is duidelijk dat de financiering van het onderzoek geen struikelpunt meer is”, zegt woordvoerder Geert Slot.

“We hebben na de aankondiging van ons voornemen zoveel steunbetuigingen gekregen dat we financieel geen blokkades zien om een gericht en onafhankelijk onderzoek op de starten”, aldus Slot.

De sportkoepel besloot eind vorig jaar tot een groot onderzoek nadat een aantal meldingen in binnen- en buitenland over seksuele intimidatie. In Engeland kwamen een aantal misbruikzaken in het jeugdvoetbal aan het licht; in Nederland maakte oud-wielrenster Petra de Bruin melding van jarenlang seksueel misbruik door haar ploegleider. NOC-NSF hoopt door het onderzoek vooral het verleden bloot te leggen en ruimte te bieden aan slachtoffers om hun verhaal te doen. Inmiddels is ook een aantal sportbonden (waaronder wielerbond KNWU) met onderzoek gestart.

Meldplicht

Hoogleraar Marjan Olfers (sport en recht) pleit in de aanloop naar dat onderzoek alvast voor actie. In De Volkskrant zei ze vandaag voorstander te zijn van een meldplicht voor sportclubs die te maken krijgen met seksueel misbruik. Peter Vogelenzang, van het instituut van sportrechtspraak, sluit zich bij die wens aan. Het voordeel van een meldplicht bij justitie is dat daders niet langer van de ene sportclub naar de andere kunnen hoppen, om op die manier hun praktijken jarenlang vol te kunnen houden. Door meldingen te koppelen kunnen daders eerder worden opgemerkt en aangepakt.

NOC-NSF is op dit moment bezig om de juiste partij te vinden die het onderzoek naar het verleden op zich wil nemen. “Pas daarna kunnen we ook precies uitrekenen wat het gaat kosten”, aldus Slot. “En op basis daarvan hopen we ook snel duidelijk te krijgen wie het onderzoek gaat leiden. We verwachten daar binnen enkele weken duidelijkheid over te kunnen geven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden