Grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek in zaak Nicky Verstappen

Het monument bij de Sint-Isidoruskerk in het Limburgse Heibloem ter nagedachtenis van Nicky Verstappen. Beeld ANP
Het monument bij de Sint-Isidoruskerk in het Limburgse Heibloem ter nagedachtenis van Nicky Verstappen.Beeld ANP

In een ultieme poging de moord op de elfjarige Nicky Verstappen uit het Limburgse Heibloem op te lossen, wil justitie dit najaar een DNA-verwantschapsonderzoek houden. Het gaat om een vrijwillig onderzoek onder 15.000 mannen uit de regio Limburg.

Han Koch

Gelet op het aantal deelnemers zal dat onderzoek het grootste in de Nederlandse geschiedenis zijn. Het Openbaar Ministerie en de politie-eenheid Limburg kondigden het onderzoek vandaag in aanwezigheid van de ouders van Nicky aan. De familie is opgelucht dat er weer schot in de zaak komt, een moordonderzoek dat al bijna 19 jaar loopt.

OM en politie deden vandaag een appèl op de mogelijke moordenaar om zich alsnog vrijwillig te melden. Officier van justitie Roger Bos deed een “moreel beroep” op de dader, die zich wat hem betreft ook “ernstige zorgen moet gaan maken” dat justitie hem op de huid zit. “Het is nooit te laat om je te melden”, sprak ook korpschef Gery Veldhuis. Beiden gaan er daarbij vanuit dat alleen al van de aankondiging van het onderzoek een dwingende kracht uitgaat. Eerdere DNA-verwantschapsonderzoeken zoals die in de moordzaak Marianne Vaatstra (vermoord in 1999), de Posbankmoord (2003) en de Rotterdamse prostitutiemoorden (uit de jaren negentig), bleken naar de dader te leiden. In de zaak Vaatstra deden 8080 mannen mee aan het onderzoek.

Moord

Nicky Verstappen verdween in de nacht van zondag 9 op maandag 10 augustus 1998 vanaf een zomerkamp op de Brunsummerheide. De dag er op werd hij dood teruggevonden op ruim een kilometer van het kamp. De moord schokte niet alleen het kerkdorp Roggel waar alle kinderen van het kamp vandaan kwamen maar ook de rest van  Nederland. Kun je nog wel veilig je kind meesturen naar een vakantiekamp, was de kwestie.

De afgelopen vier jaar heeft politie nieuw onderzoek gedaan in de zaak. Het dossier werd gedigitaliseerd waardoor het beter doorzocht kon worden en zelfs de kleinste discrepanties in verklaringen konden worden gevonden. Het leverde, zo bleek gisteren, echter geen doorbraak op. Vandaar dat nu door de rechter-commissaris toestemming is gegeven voor het DNA-verwantschapsonderzoek.

DNA-onderzoek

Wie opgeroepen wordt, is nog niet bekend. Het gaat om circa 15.000 mannen uit de regio Limburg. Hun DNA wordt vergeleken met een DNA-spoor dat in 2008 door het Nederlands Forensisch Instituut is gevonden maar toen niet bruikbaar bleek. Met verbeterde technieken maakte het NFI het spoor twee jaar geleden wel bruikbaar voor de identificatie van een donor. Er is nu vrijwel dagelijks sprake van een vergelijking met de nationale DNA-bank waarin de profielen zitten van veroordeelden van onder meer gewelddelicten waar een straf op staat van vier jaar cel. Er wordt momenteel ook vergeleken met DNA-databanken in België en Duitsland.

Levert dat allemaal geen match op met de dader dan wordt dit najaar met steun van de Limburgse burgemeesters het DNA-verwantschapsonderzoek opgetuigd. Via dat DNA-onderzoek wordt niet de dader gevonden maar zijn vader, broer, neef of zoon. De organisatie van een dergelijk onderzoek is niet simpel. Zo moeten locaties worden gevonden voor de afname van het DNA-materiaal en moeten er mensen worden opgeleid om het af te nemen. Na de zomer komen er ook voorlichtingsbijeenkomsten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden