'Groots vuurwerk de nek omgedraaid'

WAPENVELD - De meeste vuurwerkshows kunnen niet meer doorgaan vanwege strengere regels.

,,Honderdduizenden mensen worden hiervan de dupe. Op Koninginnedag kan er nauwelijks meer vuurwerk worden afgestoken. Echt absurd, want er is geen enkele aanleiding voor'', aldus voorzitter G. Wagenvoort van de Vereniging evenementenvuurwerk Nederland (VEN).

Volgens de bedrijven die professioneel vuurwerk afsteken, zijn de nieuwe veiligheidsafstanden zo groot dat bijna alle locaties per 1 juli ongeschikt zijn. Voor bijvoorbeeld middelzwaar vuurwerk wordt de veiligheidsafstand verhoogd van 254 naar 390 meter. Voor de veel gebruikte 12 inch-kogelbom moet het publiek op 455 meter afstand blijven in plaats van de huidige 305 meter.

De meeste van de veertig bedrijven zullen volgens Wagenvoort het loodje leggen. ,,Als dit doorgaat, is er voor niemand meer bestaansrecht.'' Per jaar verzorgen de bedrijven zo'n 4000 evenementen, waarvan ongeveer de helft buiten plaatsvindt.

De VEN heeft al een 'brandbrief' aan provincies en gemeenten gestuurd waarin wordt gewaarschuwd voor ,,burgerlijke ongehoorzaamheid bij Oranjefeesten, bevrijdingsfeesten, kermissen en vele andere festiviteiten''. Als er geen of een zielig beetje vuurwerk wordt afgestoken, gaan mensen proberen hun eigen vuurwerkshow te houden, met alle gevaren van dien. Volgens de bedrijven voldoen de shows op dit moment aan alle veiligheidseisen. ,,Natuurlijk nemen wij geen risico's en staat veiligheid voorop'', aldus Wagenvoort.

Na de vuurwerkramp in Enschede heeft minister Pronk (milieu) de opslag van evenementenvuurwerk al aan banden gelegd. Bedrijven mogen nog maar ten hoogste 6000 kilo zwaar vuurwerk opslaan op minstens 800 meter van bebouwing. Nu adviseert Pronk -op gezag van TNO- de provincies en gemeenten om ook bij vuurwerkshows de veiligheidsafstanden fors te vergroten. In de praktijk zullen provincies en gemeenten dat advies volgen.

Wagenvoort: ,,Welke ambtenaar durft hier omheen te lopen? Ik spreek ambtenaren die het absoluut niet eens zijn met de nieuwe regels, maar ze durven niet te protesteren.''

Juist deze week is de overheid begonnen met de saneringsgesprekken met vuurwerkbedrijven. Volgens voorzitter F. Arntz van de branchevereniging PVPT hebben bedrijven echter geen keus meer tussen stoppen of verhuizen. Minister Pronk scherpt wel de regels aan, maar heeft nog steeds geen 'vuurwerkconcentratiegebieden' aangewezen waarheen bedrijven kunnen verhuizen.

,,Het einde is in zicht. Als het zo moet gaan, verbiedt de bedrijfstak dan maar, dat is in elk geval duidelijker.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden