Groots politiek vrijheidsstrijder

Max van der Stoel 1924 - 2011

Eind 2012 verschijnt een biografie van de zaterdag overleden oud-minister Max van der Stoel. Historica Anet Bleich maakt op verzoek van zijn familie een portret van het leven van de diplomaat en politicus die zijn leven lang een strijd heeft gevoerd voor mensenrechten en politieke vrijheid.

De Hagenaar overleed na een kort ziekbed op 86-jarige leeftijd. Koningin Beatrix verklaarde 'met groot leedwezen' kennis te hebben genomen van zijn overlijden. Premier Rutte noemt Van der Stoel een icoon op het terrein van mensenrechten. Volgens minister van buitenlandse zaken, Uri Rosenthal was de sociaal-democraat "een autoriteit die boven de partijen stond, maar altijd oog had voor de individuele mens".

In de kabinetten-Den Uyl en -Van Agt II, in de jaren zeventig en begin tachtig was Van der Stoel minister van buitenlandse zaken. Daarna was hij onder meer invloedrijk als hoge commissaris nationale minderheden voor de OVSE, de organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa. In 1991 werd hij benoemd tot minister van Staat, een eretitel voor het leven. Een van zijn laatste officiële politieke verdiensten was zijn bemiddeling bij het huwelijk van prins Willem-Alexander. Van der Stoel wist vader Zorreguieta ervan te overtuigen dat hij beter niet naar het huwelijk van zijn dochter kon gaan. Het was ook een teken dat premier Wim Kok alle vertrouwen had in Van der Stoel.

In de jaren van Nieuw Links was Van der Stoel omstreden in eigen PvdA-kring. Hij maakte zich niet geliefd door de linkse dictaturen in het oosten van Europa net zo te veroordelen als elk ander rechts schrikbewind. Den Uyl bleef hem steunen. De geschiedenis gaf hem achteraf gelijk.

VERDIEPING 7
Necrologie

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden