Groots eeuwfeest rond Escher

ROTTERDAM (ANP) - Het honderdste geboortejaar van Nederlands populairste graficus, Maurits Escher, wordt zowel door De Kunsthal Rotterdam als het kasteel Groeneveld in Baarn aangegrepen om grote tentoonstelling te organiseren.

In de grote bovenhal van de Kunsthal komt het complete grafische werk van Escher, evenals vele notities, schetsen en tekeningen die aan de litho's en houtsneden vooraf gingen.

Beneden kan de bezoeker met de modernste audiovisuele technieken op een bijna lichamelijke manier kennis maken met de magische kant van Eschers werk. Het is als het ware en reis door ruimtelijke presentaties van drie van zijn meest tot de verbeelding sprekende prenten, namelijk Belvédère uit 1958, Klimmen en dalen (1960) en Waterval uit 1961.

Escher, die in 1972 overleed, maakte met pen en potlood beelden die nu waarschijnlijk alleen nog maar met een computer zouden kunnen worden gecomponeerd. Daarom is hij voor veel kunstenaars en vormgevers die met computers werken, een grote inspiratiebron. De Kunsthal Rotterdam heeft een aantal internationaal bekende kunstenaars uitgenodigd die laten zien hoe Eschers wereld zich op digitale wijze voortzet.

De Kunsthal organiseert de expositie in samenwerking met het Haagse Gemeentemuseum, dat veel werk van Escher heeft hangen, en met de Stichting Cordon Art, die de rechten van de kunstenaar beheert. De organisatoren verwachten ruim honderdduizend bezoekers uit binnen- en buitenland. De tentoonstelling is van 12 september tot en met 6 december te zien.

Kasteel Groeneveld in Baarn, waar Escher een groot deel van zijn leven woonde, toont tekeningen, schetsen, foto's, voorstudies, documenten, correspondentie en prenten die een beeld geven van het leven van Escher. Deze tentoonstelling wordt gehouden van 3 oktober tot en met 20 december. In het najaar verschijnt ook een biografie, geschreven door Wim Hazeu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden