Groots, al die beesten op het erf

Twee hazen in de wei. Drie eksters vlak voor het huis, een stuk of zes merels in het laantje, plus nog wat duiven en zeker vijf Vlaamse gaaien, een bonte specht aan de lindeboom links, een groene specht in de wei, een voederhuis vol mussen en mezen rechts voor het huis, en boven de houtwal kieuwt een buizerd. En dat alles tegelijk.

Ogen tekort kom je. Wat wil een mens nog meer? Nou ja, mijn vrouw wilde eigenlijk ook wel wat minder. Die buizerd vertrouwde ze voor geen cent. Vorige week sneefde er weer een kipje.

Vroeger kreeg ik er religieuze gevoelens bij. Als kind hadden we geleerd dat Gods grootheid en almacht in de natuur te vinden was. Die grootheid en almachtigheid kon je ook zien in natuurverschijnselen als aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, bliksemschichten, en zware stormen. Aan tsunami's deden we nog niet. Die waren er vast wel, maar heetten toen gewoon stormvloeden. Die grote God bestierde dat alles toch maar mooi, wisten we als kind, en godzijdank gebeurde de grootste ellende ver van huis. Vast niet voor niks.

Tot een goede vriend zei dat zoiets natuurgodsdienst was. Dat heidenen als de Germanen van vroeger dat ook geloofden. En dachten dat goden als Donar en Wodan erachter zaten. Blinde heidenen kortom, die het allemaal verkeerd zagen. Hij kon het weten, want hij was de zoon van een dominee, een vrijgemaakte zelfs.

Mij kwam het wel goed uit, want bij zware aardbevingen, grote overstromingen en andere natuurellende vroeg ik me weleens af of dat nu allemaal nodig was, en of het niet een onsje minder kon met al die grootheid en almacht. Maar al die beesten op het erf en in de wei, dat is natuurlijk wel groots en machtig mooi.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden