Weblog

Grootheidswaanzin

CDA-Kamerlid Jan de Vries (Dirk Hol) Beeld
CDA-Kamerlid Jan de Vries (Dirk Hol)

"U bent zo in het zwart, bent u de dominee?" Aldus een bewoonster van een van de aanleunwoningen in Strijen. Geen wonder, 28 graden en ik loop in pak. Bruin, dat gelukkig wel. Mijn bezoek aan zorgaanbieder Trivalent in de Hoeksche Waard leverde veel nuttige gesprekken op.

Jan de Vries en Tweede Kamerlid CDA

Met zorgmedewerkers en zorgvragers. De gedreven directeur Nico de Pijper ontving mij in het zorgcentrum 't Huys te Hoecke in Puttershoek. Daar werd net door een groot aantal vrijwilligers de warme maaltijd geserveerd. Niet alleen voor bewoners maar ook voor belangstellenden uit het dorp. Het is een probaat middel tegen isolement en eenzaamheid. En het maakt de zorginstelling meer onderdeel van de lokale samenleving.

Op de nieuwe locatie Immanuel in 's-Gravendeel wordt daarvoor zelfs een nieuw restaurant ontwikkeld. Daar sprak ik met zorgmedewerkers over de administratieve lasten op de werkvloer en over de gevolgen van de zorgzwaartefinanciering. Vooral de trage en soms ook onzorgvuldige indicatiestelling leverde irritaties op. Voor mij is dat een extra reden om opnieuw te pleiten voor meer indicatiestelling door de zorgaanbieders, met steekproefsgewijze controle achteraf.

Het laatste bezoek was aan twee kleinschalige woongroepen voor demente ouderen in Strijen. Een prachtige nieuwe locatie met zichtbaar tevreden bewoners, die volgens de zorgmedewerkers in alle opzichten baat hebben bij deze woonvorm. Een woongroep van 8 ouderen verhoogt het welzijn en de kwaliteit van zorg. De zorgverleners ervaren het ook als een verrijking van hun werk.

Trivalent maakte wel duidelijk dat dit soort kleinschalige lokale initiatieven, dichtbij mensen, alleen tot stand komen in goede samenwerking met gemeenten en woningbouwcorporatie en door de steun van veel vrijwilligers en lokale sponsors. Wij kunnen het ook stimuleren. Voor de zomer is een motie van mij aangenomen, waarin de staatssecretaris wordt gevraagd de subsidieregeling voor kleinschalige wooninitiatieven te vereenvoudigen en ook open te stellen voor recent gerealiseerde initiatieven zoals die in Strijen.

In deze zomerstage zag ik ook hoe belangrijk het is dat de zorgaanbieder is ingebed in de lokale samenleving en de directie bekend is met wat er lokaal en op de werkvloer leeft. Fusies tot grootschalige zorginstellingen bedreigen die meerwaarde en daarmee de kwaliteit van zorg. 'Groot, groter, grootst' lijkt het adagium. Bij Meavita en Philadelphia Zorg hebben we gezien wat dat voor desastreuze gevolgen kan hebben.

Een zelfde vorm van grootheidswaanzin zagen we bij Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen. Daar werd een hypermodern ziekenhuis gebouwd voor 360 miljoen Euro, met een goedgekeurd bouwbudget van 190 miljoen. Dit wanbeleid bracht de zorginstelling op de rand van de afgrond. Ik zit nu in buslijn 55, op weg naar Orbis en ik zie het immense gebouw al opdoemen. Snel mijn roze stropdas omknopen, om te voorkomen dat men mij voor meneer Pastoor aanziet.

Jan de Vries

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden