Grootheid binnen een kleine discipline

REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Autobanden, afgedankt speelgoed, verroeste zagen; Carel Visser maakte er een sculptuur van. Een grootheid in het kleine genre van het beeldhouwen. Of, zoals de jury stelde toen hij in 2004 de oeuvreprijs de Wilhelminaring kreeg: 'De nestor van de Nederlandse beeldende kunst van de afgelopen eeuw'. Maar hij is niet meer. Beeldhouwer Carel Visser is in de nacht van zaterdag op zondag overleden in zijn woonplaats Le Fousseret in Zuid-Frankrijk. Dit heeft de Amsterdamse galerie Borzo gisteren laten weten.

Carel Nicolaas Visser (Papendrecht, 1928) was volgens Borzo "een onconventionele beeldhouwer, staande op de schouders van zijn grote voorbeeld Brancusi".

In mei opent de galerie de tentoonstelling 'Carel Visser - Counterbalance'.

Zijn werk heeft internationale allure. Vissers sculpturen maken niet alleen deel uit van de collectie van nationale musea als het Kröller-Müller Museum in Otterlo en het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, enkele werken zijn ook opgenomen in de collectie van het Tate Modern in Londen.

Hoewel Visser door de jaren heen verschillende gezichten laat zien met zijn kunstwerken, keren bepaalde elementen wel terug. Dieren bijvoorbeeld, maar ook dwars op elkaar geplaatste staven en platen.

Hij werd gerekend tot een belangrijke vertegenwoordiger van het zogeheten constructivisme, een kunstvorm uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, die nauw verwant is met stromingen als De Stijl en Bauhaus.

Relatief bekend is het expressionistische 'Stervend paard' uit 1949. Visser werkte met uiteenlopende materialen, van natuurlijk beschikbaar zand, schelpen of eieren, tot afgedankt restmateriaal uit de consumptiemaatschappij, zoals autobanden, olievaten en oud speelgoed. Carel Visser ontving onder meer de Staatsprijs voor Beeldende Kunsten en Architectuur (1971) en in 1994 de J.C. van Lanschotprijs voor de beeldhouwkunst. Hij maakte ook tekeningen, collages, houtsneden en hij ontwierp sieraden. Carel Visser is 86 jaar geworden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden