Groothandel voor de onderwereld

misdaadwinkel | Criminelen konden van alles kopen in Nieuwegein. Auto's, wapens, munitie. De verdachten staan hoge straffen te wachten.

Spreken is levensgevaarlijk en zwijgen is goud. De tien verdachten uit het omvangrijke strafdossier 26Koper leven met die variant op het spreekwoord. Bij de eerste inhoudelijke behandeling voor de rechtbank Amsterdam hield iedereen zijn mond dicht en beriep zich op zijn zwijgrecht, of kwam niet opdagen.

De groep verdachten geldt wel als groothandel voor de onderwereld in de regio Midden-Nederland. Als de mannen, in leeftijd variërend van 26 tot 37 jaar, worden veroordeeld voor de feiten waarvan ze verdacht worden dan heeft het gevangeniswezen er een paar hele trouwe bewoners bij. Het zal per persoon verschillen, maar voor de bendeleden die van de zwaarste delicten worden verdacht, zal op 29 september een eis met dubbele cijfers worden geformuleerd.

De verdachten wordt heling van vooral Audi's verweten. Audi's waarvan wordt vermoed dat die werden gebruikt bij het plegen van misdrijven. De groep lijkt ook te hebben gefunctioneerd als groothandel in wapens. Het arsenaal was 92 vuurwapens groot waaronder 38 automatische wapens, 16 geluiddempers, 33 patroonmagazijnen, 9 scherfgranaten, 4635 kogelpatronen en 2 elektrische slagpijpjes. De 'misdaadwinkel' bevond zich in twee opslagboxen in Nieuwegein en functioneerde tussen maart en augustus 2015. De verdenking luidt verder: het plegen van voorbereidingshandelingen tot moord, diefstal met geweld, afpersing en brandstichting. Wat ooit begon met diefstal van auto's, mondde uit in een facilitair bedrijf voor de onderwereld. De criminele organisatie zou een omzet van zo'n 19 miljoen euro hebben gehad.

Niet elke verdachte staat voor het volle pond terecht. Opvallend gisteren was de afwezigheid van drie verdachten die niet meer vastzitten. De een verbleef volgens zijn advocaat in het buitenland. Hij is op voorwaarden vrijgelaten en koos er nu voor om niet bij de rechter te verschijnen maar bij zijn stervende oma. Waar woont die oma, vroeg de rechter aan de advocaat van de afwezige. Die wilde de verblijfplaats niet noemen en over de lengte van het verblijf bij oma viel ook al weinig te zeggen. Mocht deze M. in Nederland opduiken, dan wordt hij weer vastgezet. Twee medeverdachten lieten ook verstek gaan. Voor een deel is dat uit veiligheidsoverwegingen lieten hun advocaten horen. Enige reden voor vrees is er overigens wel. Twee mannen die in deze zaak getuigen waren, zijn begin dit jaar om het leven gebracht.

In deze zaak is veelvuldig gebruik gemaakt van apparatuur waarmee de auto's werden gevolgd. Ook hingen er in alle boxen die de groep gebruikte, camera's. Op de vraag van de rechter of iemand zichzelf op de op zich duidelijke beelden herkende, volgde steevast een antwoord in de zin van 'Volgende vraag graag'.

De advocaten van de verdachten E. en W. wensten dat het proces werd stilgelegd. Op een server in Canada staat mogelijk ontlastende informatie. Het zou gaan om gesprekken die er op zouden duiden welke positie de beide cliënten in de groep innamen. De versleutelde berichten op die server zijn alleen te benaderen met een wachtwoord. Op de vraag of verdachte W. zijn wachtwoord wilde prijsgeven was het antwoord overigens ontkennend.

De gegevens op de Canadese server kunnen weleens voor zeer veel commotie zorgen in de onderwereld. Er staan gesprekken van 19.000 speciale telefoons op. De rechtbank Amsterdam wil het belang van die gegevens niet onderschatten, maar heeft geen zin te wachten tot de berg aan data is uitgezocht.

De uitspraak in deze megazaak wordt op 28 november verwacht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden